Az Isten háta mögötti Odessa városkájának egyetlen büszkesége a helyi gimnázium futballcsapata. Azonban épp ez teszi tönkre az alakulat tagjainak életét.

Igaz történet alapján készült sportfilm, azaz akár halmozottan hátrányos helyzetűnek is titulálhatnánk Peter Berg alkotását, mindkét említett kategória magával hordoz ugyanis jó néhány kikerülendő csapdahelyzetet. Néhány sorozatepizód és egy-két felejthetőbb mozifilm után (Az Amazonas kincse, Ronda ügy) azonban mégis egy szinte rutintalan rendező kapta meg azt a nemes feladatot, hogy audiovizuális formában örökítse meg az amerikai álmot. A Permian futballcsapatának története ugyanis kétségtelenül az óriásplakátokon és a reklámokban látott tündérmese, megvalósult tökély, egy sajátos Dávid és Góliát-történet, ahol a nehéz sorból származó fiúk együtt győzik le az állam legjobbjait. A pátosz, a giccs és a túlzó szentimentalizmus tehát a sötétben ólálkodott, és bár Berg munkája néha bele is esik ezekbe a csapdákba, egyedi hangulata mégis egyértelműen kiemeli a sportfilmek sorából.

Egy forró augusztusi napon a Permian Panthers csapata megkezdi a felkészülést a következő szezonra. Az elvárások hatalmasak, a szurkolók már az első meccs előtt a bajnoki címet vizionálják. A gárda azonban már kezdetben sem egységes, ráadásul minden fiúnak akadnak problémái a privát életében is. Az introvertált, ám szorgalmas és alázatos Mike-nak (Lucas Black) az édesanyja nincs jól, Don Billingsley (Garrett Hedlund) egy helyi legenda fia, ennek minden hátrányával, Boobie Miles (Derek Luke) pedig a nagybátyjának szeretne segíteni. A kisebb konfliktusok ellenére a felkészülés jól halad a karakteres edző, Gary Gaines (Billy Bob Thonrton) vezetésével, ám az első meccs elején a csapat legjobbja, Boobie súlyos sérülést szenved, ez pedig alapvetően határozza meg a csapát esélyeit, ezzel párhuzamosan pedig a városka hangulatát is.

Tim McGraw and Garrett Hedlund in Friday Night Lights (2004)

Klasszikus sportfilm a Friday Night Lights, így a zsáner összes kötelező elemét megkapjuk. A karakterek, a helyszínek, a spekuláló szurkolók, az edző vesztét követelő média, a játékon kívüli életben küszködő sztárok mind-mind ismerős motívumok. Amiben azonban Peter Berg alkotása némileg túl tud lépni a műfaji kereteken, az a karakterépítés és az atmoszférateremtés.

Előbbi esetében ugyan már sokszor látott alapokból építkeztek a készítők, de mégis sikerült néhány figura esetében kifejezetten átélhető karakterdrámát alkotni. Maga a csapat dinamikája egyébként remekül működik, hiteles a gárdán belüli hierarchia, Mike és Boobie pedig bár kezdetben sablonos karakternek tűnnek, később sikerül őket kellően árnyalni. Tulajdonképpen mindkettejüket az elfojtások, a titkok határozzák meg, annyi csupán a különbség, hogy míg egyikőjük mindezt belül próbálja feldolgozni, addig a másik a külvilág előtt a sebezhetetlen sztár szerepében tetszeleg. Gaines edzőt érdemes még kiemelni, az ő karaktere esetében a családi szál bevonása bizonyult jó döntésnek, persze így is inkább archetípus ő, mintsem valódi jellem, Billy Bob Thornton azonban van annyira jó színész, hogy ebből a vastag ecsetvonásokkal felvázolt karakterből is képes nagyon sokat kihozni.

A film legnagyobb pozitívuma azonban kétségtelenül a remek atmoszféra, a készítők ezt elegánsan, apró motívumokkal építik fel. A mérkőzés előtt néhány órával már bezáró üzletek, a köztereken futballozó gyerekek egy-egy pillanatra tűnnek fel csupán (utóbbihoz kapcsolódik egyébként a remek zárójelenet, mely során Mike szimbolikusan „átpasszolja” a labdát a következő generációnak), mégis rögtön érezni, hogy mennyit jelent a város lakóinak a csapat. Nemcsak a szurkolóknak létkérdés azonban a sikeres szereplés, hiszen a fiatalok számára a sportösztöndíjon kívül nincs más kitörési lehetőség a városból. Formai téren a közelik gyakori használata (ez egyébként a meccs-szcénák esetében is megfigyelhető, ezzel gyakorlatilag a játékosok szemszögéből éljük át a találkozókat) a szürkés-feketés színvilág teremti meg a fojtogató hangulatot.

Összegezvén tehát bár nem mutat túl a műfaji keretein a Friday Night Lights, karaktereinek és atmoszférájának köszönhetően mégis képes a zsánere egyik legerősebb darabjává válni.

A film a Netlfixen is megtekinthető, magyar felirattal.

Értékelés: 7,5/10

Képek: IMDb

 

587 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>