Ma 47 éves az őrülten vicces és legalább annyira tehetséges Kristen Wiig! 

Az amerikai humor egyik legsokoldalúbb női alakja szarkasztikus szövegeivel, jellegzetes  élénk-csontváz mozgásával és a finoman szólva zavarbaejtő mimikáival bőven beleférne az ikon kategóriába, de a szórakoztatásnál már csak az elismerésekről való lecsúszáshoz ért jobban. Jelölték őt már Oscarra, Emmyre és Golden Globe-ra is az évek során. Sőt, helyet kapott a Hollywood Walk of Famen is mint díjátadó. Nagy gyakorlata van tehát a “nem bánom, hogy nem én nyertem, elismerésem a győztesnek” nevezett ál-arc abszolválásában, de ezen kívül rengeteg más, briliáns karakterben csillogtatta már meg tudását, elsősorban – de nem kizárólag – vígjáték szereplőként. Kristen tipikusan egyike azon láthatatlan legendáknak, akiket csak az ismeretlenség homálya tart vissza a közrajongástól. Mert, aki ismeri, az általában imádja is. Legalábbis minket meggyőzött. Jöjjön tehát, a teljesség bárminemű igénye nélkül néhány, ezek közül a zseniális karakterek közül. 

Koszorúslányok

A 2011-es, azóta kultikusnak mondható vígjáték nemcsak színészként, hanem forgatókönyvíróként is Wiig keze munkáját dicséri. Ugyan sokan fenntartásokkal kezelik és egyként látják a kategória több, limonádé jellegű filmjével, de íme néhány érdekesség, ami talán új nézőpontba helyezi ezt a sokat vitatott, de még annál is többet idézett alkotást.

 1. A film két Oscar-díj jelölést is hozott. Egyet Melissa McCartynak legjobb női mellékszereplőként, egyet pedig Wiignek, legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában
 2.  A szereplők a forgatás előtt két héten át improvizáltak együtt, hogy egymásra hangolódjanak. Több jelenet is ezekből az improvizációkból lett átemelve
 3. Ez lett a legmagasabb bevételű 18 éven felülieknek ajánlott női vígjáték, felülmúlva ezzel a 2008-as Szex és New Yorkot
 4. Rebel Wilson és Matt Lucas a való életben is szobatársak, jóllehet nem abban a bizarrul közeli testvéri viszonyban, ahogy a filmben
 5. A film forgatókönyvét Kristenen kívül legjobb barátnője, Annie (igen, ahogy a főszereplő is) Mumulo írta, aki egy cameoszerepre meg is jelenik, mint a repülőn Annie-vel együtt pánikoló utas
 6. A több kritikát kapó primerebb, fizikai (mondjuk ki, altesti) poénok főként a rendező Paul Feig és Judd Apatow erőltetésére kerültek bele, a női író-páros tartózkodni szeretett volna ezektől
 7. Megan (Melissa McCarthy) és a légifelügyelő, akivel a film során megismerkedik, az életben is egy párt alkotnak, sőt McCarthy számos másik filmjében is megjelenik a férje, egy-egy kisebb szerep erejéig (Női szervek, A kém, A főnök, Tammy)
 8. Ez volt Kristen Wiig első főszerepe
 9. A színésznő több olyan színésszel dolgozik együtt a filmben, akikkel a Saturday Night Live során már szerepelt együtt, és, akikkel azóta több filmet is készített. Ilyen John Hamm (Ted), Maya Rudolph (Lillian), sőt szinte ugyanezzel a castinggal, Chris O’Dowddal (Rhodes rendőr) kiegészülve készült egy ennél komolyabb hangvételű, de továbbra is szórakoztató film, a Barátok babával

Saturday Night Live

Az USA-ban óriási sikernek, sőt kultusznak örvendő komédiaműsor/varieté-show 55 éve töretlenül szórakoztatja az amerikai közönséget, és olyan legendákat indított már útnak, mint Chevy Chase, Ben Stiller, Jimmy Fallon vagy Bill Murray. A médiaőrület görbe tükre számos hírességet, sztereotípiát és szélsőséges jelenséget parodizált már, méghozzá olyan színvonalas formában, hogy a szórakoztatáson túl elgondolkodtatni is képes a nézőt. Sajnos nálunk szinkron, sőt legtöbbször felirat hiányában eléggé ismeretlen. Többek között Wiig miatt pedig érdemes lehet utánajárni a sorozatnak, jöjjön pár érv, hogy miért:

 • Target Lady

Ki ne ismerné az indokolatlanul lelkes, vásárolt termékeink jellege iránt túlzóan érdeklődő bolti eladó karakterét a  való életből? Wiig ebben a szerepben jellegzetes beszédstílusával és kellemetlen tolakodásával olyan fokra emeli az irritáció szintjét, ami az egyik legnépszerűbb karakterré tette a Target Ladyt az SNL történelmében.

Mindenki kedvenc boltosa a sorozat fennállása óta a legjobb akciókért 9-szer pattant ki a kasszából.

 • Shana

A Marilyn Monreot idéző szexideál, a bulik elmaradhatatlan középpontja. A vadmacska, akinek a kezében a répa, csakúgy, mint a konyharuha egyaránt a flört eszközévé válik. Heves mozdulataival és búgó hangjával a jelenetekben mellé tálalt férfiakat rendre megbabonázza…mindaddig, míg Shana, Wiiges virtuozitással el nem gusztustalankodja a jelenetet.

Az őrülten szexi karakter 4-szer jelent meg eddig a sorozatban.

 • Dooneese

A Lawrence Welk Show egyik állandó betétműsora az ’50-60-as éveket idéző, vonzó énekes önfényező előadása és az alá vokálozó 3, biodíszlet szépségű Maharelle-nővér. Valamint a negyedik, kevésbé dekoratív, de annál közvetlenebb irtózat, Dooneese maga, aki Barbi baba-kezeivel és visszataszító performansszával próbál mindig egyre közelebb kerülni az éppen aktuális sármőrhöz.

Az indokolatlanul nagy homlok 7-szer verte vissza eddig az éltető reflektorfényt a sorozat fennállása óta.

Paródiák

A Saturday Night Live-os jelenetekben előszeretettel parodizálnak ki világhírű celebeket, színészeket, énekeseket, televíziós személyiségeket. A műfaj borotvaélen táncol, hisz a jó paródia nem bántó, sőt talán nem is groteszk. Ahhoz, hogy valakiből bohózat szülessen a hibák kiemelése mellékes, sokkal inkább a teljes megfigyelés után felvett mimikák, non verbális jelek megjelenítésén és a védjegyek, személyiségbeli jellemzők felnagyításán van a hangsúly.

Kristen Wiig egyik védjegye, hogy hírességeket parodizál, az utánzatok pedig egyszerre mulatságosak és élethűek. Nézzünk pár ilyen jelenetet:

 • Liza Minnelli

Judy Garland lánya, anyjához méltón világhírű énekesnővé vált. Bob Fosse egyik múzsájaként legismertebb filmes szerepét a Kabaréban kapta, 1972-ben, amelyért el is nyerte a Legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Sajnos az ő élete sem alakult fényesen, szenvedélybetegként különböző függőségekkel küzd, amik kihatottak mimikájára, mozdulataira, emellett a Bob Fosse által megálmodott imázsra építette teljes karakterét, ez utóbbit használta fel Wiig is paródiájában.A trónok harcás nő, fogalmam sincs hogy hívják, a szemöldök-lady

 • Daenerys Targaryen, a sárkányok anyja

Wiig új filmje reklámozásának céljából nem másként jelent meg Jimmy Fallon interjúján, mint a Trónok harca közönségkedvenc karaktereként, Khaleesiként.

 • Kris Jenner

Ki ne ismerné a Kardashian-klán fejét, a nagybetűs Mamagert, Kris Jennert? Lehet kedvelni vagy sem, de elvitathatatlan, hogy nála jobban kevesen értenek a marketinghez. Mindenből is kész reklámot faragni, hogy biztosítsa családjának, még generációk múlva sem kell megerőltetniük magukat, hogy a címlapokon szerepeljenek. Wiig tökéletesen ragadta meg ezt a törtető, de valahol abszolút humoros személyiséget.

 • Judy Garland

A Saturday Night Live egyik visszatérő jelenetsorozata a Halloween Specials, amelyben megidézik a régi horror házigazdákat, akik az esti horrorfilmet konferálták fel, esetekben a zsánerből ismerős színészekkel. A műfaj összenőtt a Hammer-filmek egyik legnagyobb alakjával, Vincent Price-szal, akit ezesetben Bill Hader alakít. A különböző részekben olyan ikonokat parodizálnak ki, mint Katherine Hepburn, Norma Desmond vagy éppen Judy Garland.

 • Ann Margaret

Itthon kevesen ismerik az energikus, szinte nonszensz mozdulatairól ismert Ann-Margaretet, aki a régi Hollywood egyik kedvelt színésznője és táncművésze volt.

 • Björk

Az izlandi énekesnő az egyik legegyedibb művész. Különleges zenéjével, kreatív megjelenésével azonnal beleírta magát a művészettörténet nagy könyvébe. Nem csak imázsa, de megnyilvánulásai is groteszkek, mintha egy mesekönyvből szabadult volna, amit Wiig tökéletesen fel tudott használni.

 • Lana Del Rey

Még az abszolút világhírnév előtt, a Video Games hatalmas sikere után lépett fel a melankóliakirálynő énekesnő a Saturday Night Live estjén, amelyen sajnos nem tudott jól teljesíteni. Lámpaláza miatt rendkívül hamisan énekelt, amit később ő maga is kiparodizált. Ikonikus, letűnt hollywoodi arculata beégett a televíziónézők gondolataiba. Wiig rendkívül jól ragadta meg ezt az elvarázsolt, távoli karaktert.

Egyebek:

 • mother!

Darren Aronofsky filmje több mint elgondolkodtató. Műfaji meghatározása szinte lehetetlen, ahogy cselekménye is rejtély, egyszerre jelentheti a Föld pusztulását, lehet egy teremtéstörténet, Bibliai összefoglaló, párkapcsolati dráma. Javier Bardem és Jennifer Lawrence életük egyik legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtják. Akire viszont senki sem számíthatott az a komika, Kristen Wiig, aki pár percre tűnik fel, ezúttal halálosan komoly szerepben, a médiát magát megjelenítve. Karizmáját ezúttal a rémisztésnek szenteli.

 • Hová tűntél, Bernadette?

Richard Linklater legutóbbi filmjében Kristen egy karótnyelt, modern, nyugati világunk egyik csúcsra járatott szerepét, a jómódú unatkozó háziasszonyt hozza, aki az anyasággal kapcsolatos teendőkben éli ki minden energiáját. Mindig több, mindig jobb, mint más anyák, legnagyobb problémáját a partykon adott uborkás-szendvicsek textúrája adja. Ennek ellenére Wiig fent megismert személyisége azért jócskán atsüt a karakteren, és igazából leginkább általa lesz az alkotás drámai műfajából dramedy.

 • Wonder Woman 1984

Legújabb projektjében Wiig képregénygonoszt fog alakítani. Nem is akárkit, Gepárdot, Csodanő legismertebb ellenségét.

Képek forrása: Popsugar

342 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>