Ki ölhetett meg egy teniszezésből hazaérkező kedves háziasszonyt egy Country Club őrzött területén? Hogy lehet, hogy María Martha 17 éve várja, hogy igazságot szolgáltassanak a számára? Eltussolta volna a saját családja a gyilkosságot, vagy azt tették, amit minden szerető rokon tett volna, ha vérben fagyva találja otthon a szerettét?

Jelentem, megküzdöttem vele! Alapvetően annak ajánlom megnézésre, aki nagyon ráér és szerette az Esmeraldát. Csináltak egy négy részes sorozatot egy olyan sztorinak, ami belefért volna maximum másfél órába. Úgy talán érdekesebb is lehetett volna.

Igyekszem nem sok részletet elárulni, bár nem is igazán van miről. A sok spanyol névnek és az elhunyt tucatnyi közvetlen közeli rokonának köszönhetően olyan, mintha az Izaura tv-t nézné az ember, de egyébként a történet vonulata is hasonló az ott futott műsorokéhoz. Amikor már nem hiszed el, hogy még ő is benne van! És ő is tudott róla! Még mit fognak kitalálni? De akkor most, hogy is van, ki, kinek a testvére? Aztán a megoldás általában végtelenül egyszerű.

Nagyon sok ilyen jellegű filmet, dokumentumfilmet nézek, de igazából itt csak a vége felé kezdtem el azon gondolkozni, hogy valaki tényleg meghalt. Minden szereplő egész idő alatt magáról beszél, amikor María Martháról van szó, azonban csak nagyon kevés és viszonylag érzelemmentes megnyilvánulásból derül ki, hogy ő is egy húsvér, érző ember, feleség és barát. Nem mellesleg valaki megölte, hiszen hat golyó volt a fejében. De mi történhetett? Sokkal többet nem tudunk meg az igazságról a végére sem.

Végig hallgatjuk a család minden egyes tagjának a beszámolóját ugyanarról a délutánról, és ha ez még nem lenne elég, az ügy összes résztvevőjét, a masszőrtől a kapuőrig (a szappanoperákhoz hasonlóan). Azonban ezek csupán szubjektív vélemények, konklúzió nélkül. Ezt követően végig követhetjük a tárgyalást, ami hasonlóan unalmas. A végén jön rá az ember, hogy tulajdonképpen normális indítékot nem találtak, és nem vezették végig, hogy elméletben miként történhetett a dolog. Ki hol volt pontosan, ki hazudik? Mert valaki biztosan. Csak érintőlegesen merül fel a kérdés, hogy mi van, ha nem is a család tette.

Érdemes egy kicsit elmélkedni azon is, hogy miért is ölte meg az egész család – a férje, a testvérei, a sógorai – ezt a nőt közösen? Így védik egymást? Esetleg nem is ők voltak? Akkor kit védenek? A megoldás pedig pofonegyszerű is lehetne, ha egy random valaki tette volna. Ezután azonban sosem nyomoztak igazán, amikor mégis, azt pedig egy kicsit későn. Már Agathától és Columbótól is tudjuk, hogy egy gyilkossághoz három dolog kell: indíték, lehetőség és eszköz.

Egy dolog biztos: a férj pszichopata. A régebbi és a jelenkori riportokban is olyan érzelemmentes, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Aki esetleg mostanában készül spanyol nyelvvizsgára, annak ajánlom ezt a sorozatot. Szépen, érthetően beszélnek benne spanyolul és mindenki döntse el maga, hogy ki ölte meg María Marthát. Sok sikert hozzá! Amennyiben valamilyen igényesebb műsort néznétek a témában, akkor ajánlom a Robert Durstról készült sorozatot az HBO-n, ami tényleg izgalmas és érdekes, valamint amitől biztosan feláll az ember hátán a szőr.

1002 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>