Néhány nem mindennapi filmet ajánlunk.

Az ünnepek a hazai televízió csatornákon általában igen egyhangúan telnek. Mindegyik műsorszolgáltató tarsolyában van néhány jól bevált cím, amely magabiztosan ülteti le a családokat a készülék elé. Évről évre egyre többen vannak azonban, akik kevésbé mainstream alkotásokkal szeretnék tölteni az ünnepi forgatagot. Mi a következő összeállításunkkal nekik szeretnénk kedveskedni.

Vademberek hajszája(r: Taika Waitit):

Taika Waiti már korábbi filmjeivel is bizonyította, hogy sajátos humorával bármikor képes mosolyt csalni a nézők arcára. Jelen filmje azonban talán a legérettebb, leginkább szívhez szóló alkotása az új-zélandi rendezőnek. Ricky Baker rengeteget szenved gyermekkorában, egy idős párnál békére lel, ám egy váratlan fordulat okán ő és nevelőapja rákényszerülnek, hogy együtt éljék túl a zord körülményeket a vadonban. A próbák során pedig mind a fiút, mind pedig az idős embert teljesen új oldaláról ismerjük meg. A film premisszája valóban sablonos, ám Waiti képes az egész alkotást érzelmekkel és elképesztő mennyiségű abszurd humorral megtölteni. Az egész mű tulajdonképpen egy végtelenül kreatív elme tündöklése.

Sráckor(r: Richard Linklater):

Richard Linklater a Mielőtt-trilógiával már bizonyította, hogy képes egy alapvetően grandiózus filmes projekt keretein belül végtelenül személyes történetet elmesélni. 2014 egyik slágerfilmjét, a Sráckort 12 évig forgatta a direktor, a stáb minden év nyarán összegyűlt, és néhány napot együtt dolgozott. Mason felnövését tehát úgy láthatjuk, hogy a történet előrehaladtával maguk a színészek is öregednek. Patricia Arquette és Ethan Hawke brillíroznak a fiú szüleiként, előbbit alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. A film végig remekül játszik az érzelmekkel, megvannak a csúcspontok, számomra ez az az alkotás, melyet bármikor meg tudok nézni, és mindig ugyanolyan hatással van rám.

Az első igazi nyár( r:Jim Nash, Nat Faxon):

Duncan finoman szólva sem repes az örömtől, mikor megtudja, hogy családjával egy kis tengerparti városban fognak nyaralni. Itt azonban találkozik Susanavál, köztük pedig rögtön szoros barátság szövődik. Még nagyobb hatással lesz a fiúra Owen( Sam Rockwell fenomenális alakításában), a helyi aquapark vezetője, aki játékos személyiségével kimozdítja az addig igencsak zárkózott fiút a komfortzónájából. A film humora remek, de a komoly pillanatoktól sem ijed meg, az alakítások pedig fenomenálisak, Rockwellen kívül Toni Collette és Steve Carrel is brillírozik.

Mamma Mia(r: Phyillida Loyd):

Az igazi „feel-good” film. Az ABBA világhírű slágerei vegyítve a csodás görög életérzéssel. Meryl Strrep elképesztő, az az energia, az a jelenlét, amellyel ő a vásznon létezik, egyszerűen bárki más számára rekonstruálhatatlan. A történet nem túl bonyolult, tulajdonképpen csak keretet ad a svéd zenekar dalszövegeinek, a hangulat azonban bőven elviszi a hátán a filmet.

Csodálatos fiú( r: Felix Van Groeningen):

Szándékosan hagytam a végére ezt az alkotást, ugyanis talán minden korábban említett filmnél sötétebb hangvételű ez a film. A Timothée Chalamet által játszott Nic drogfüggősége az egész családja életét megkeseríti. Mindenki próbál segíteni a fiúnak, ám úgy tűnik, hogy minden hiábavaló. Az előbb említett Chalamet, illetve az édesapját játszó Steve Carrel zseniálisak, a filmben a hiteles látlelet mellett van egyfajta pozitív üzenet a család erejéről, az összetartozásról. Remekül megkomponált, húsba vágó jelenetek sora jellemzi az alkotást, mely kétségtelenül maradandó élményt nyújt.

 

634 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>