Remek szereposztás, izgalmas akciójelenetek. Röviden és egyszerűen így jellemezhetnénk az idén harmincéves gengszterfilmet. Spoilermentes ajánló következik. 

A történet egy drogkereskedőről szól, aki szabadulása után ismét New Yorkba megy. Célja – azon kívül, hogy visszanyerje hírnevét és hatalmát – létrehozni egy alvilági nagyhatalmat, figyelmen kívül hagyva, hogy a New York-i rendőrség teljes erejével ellene van, és kész megfékezni a történéseket. Ennek köszönhetően hamar kitör a háború.

Tipikusan az a film, amit vagy szeretünk, vagy utálunk. A mondanivalója, a hangulata, a képi világa olyat nyújt, ami nagyon megosztóvá teszi. Pont ettől lesz érdekes és izgalmas.  A történet szépen, lassan épül fel, mindenhez tudunk értelmet társítani. Az egész egy háború, ami a jó és a rossz között zajlik. Végigkövethetjük az alvilág kezdetét és végét, miközben minden perccel közelebb kerülünk ahhoz, hogy megfejthessük, mit akar átadni nekünk a film. A hangulat végig kicsit nyomasztó, de egyben felemelő is. Van benne egy bizonyos feszültség, ami fokozatosan, egyenlően nő a film végéhez közeledve. Érezzük a nyomást és hogy egyre többet kapunk.

A főszerepben, Christopher Walken nagyszerűen testesíti meg Frank White karakterét. Meg van benne minden, ami nagyszerűvé és felejthetetlenné teszi őt. Jól adja át a maffiózó szerepét, aki a börtönből szabadulva újra a vezető, a király, maga a hatalom akar lenni. A kérdés már csak az, hogy ez vajon sikerülhet-e neki. Mi mindenen kell ahhoz keresztülmenni, mennyi áldozatot kíván az, hogy újra a csúcson legyen? 

Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk. Mindenkinek ajánlom a filmet, aki szeretne egy rövid időre elkalandozni a kilencvenes évek New Yorkjába, emellett pedig szeretne egy kicsit részese lenni, jobban belelátni a maffiavilág züllött, eltitkolt, sötét bugyraiba. 

A film harmincadik születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet:

  • A film összbevétele 2.554.476 $ volt. 
  • A forgatás mindössze két hónapig tartott, pontosan 1989 áprilisa és 1989 júniusa között.
  • A f*ck szó kilencven alkalommal hangzik el a film alatt.
  • Az autós üldözések miatt a The Queensboro Bridge-et két teljes éjszakára lezárták.
  • Eredtileg kétórás volt a film, de végül lerövidítették.
  • A filmet New Yorkban és a Sing Sing fegyházban vették fel.
  • A film szerepel Steven Jay Schneider könyvében, amely a „101 gengszterfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz” címet viseli. 

Érdekességek forrása: https://www.mafab.hu/movies/king-of-new-york-45560.html

342 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>