Country dinasztia a képernyőn is

Szinte minden zenei műfajban találunk legendás zenészcsaládokat: ami a soul és a pop zenében a Jackson klán, az a raggae-ben a Marley, a diszkóban a Gibb, a country-ban pedig Cash. Zenészházasságok, nagycsaládok – vajon miért választották ugyanazt a pályát a gyerekek, mint a szüleik? Beleszülettek a családi üzletbe, és nem volt kérdés, hogy azt vigyék tovább? Gyűjtésünkben 5 zenei dinasztia mellett egy fiktív zenészcsaládot is bemutatunk. Az Oscar-díjas Susan Sarandon és a híres country-zenész, Trace Adkins főszereplésével készült Country dinasztia című sorozatból kiderül, hogy gyerekeik meg tudják-e őrizni az örökségüket, amit augusztus 28-tól követhetünk a Cool-on.

  1. Akik évszázadokig uralták a zenét – a Bach dinasztia 

Ki ne hallott volna a barokk zene nagymesteréről, Johann Sebastian Bachról? A német zeneszerző rendkívül termékeny volt; egyrészt rengeteg zeneművet hagyott maga után, másrészt két házasságából – Maria Barbarától, majd az asszony halála után Anna Magdalenától – húsz gyermeke született, közülük tízen érték meg a felnőttkort. A legmaradandóbbat ugyan az édesapa alkotta, de Johann Sebastian öt fiúgyermeke is nagyívű zenei karriert futott be, csakúgy, mint Bach unokatestvérei és egyik unokája. Carl Philipp Emanuel, Bach második fia még édesapjánál is ismertebb volt a XVIII. század második felében. Johann Christian, Bach tizenegyedik gyermeke leginkább Angliában és Itáliában tevékenykedett, rá gyakran a Milánói Bach-ként vagy a Londoni Bach-ként hivatkoznak. Lányai közül Regina ismerte Beethovent, Elisabeth pedig apja egyik tanítványának, egy német zongoraművésznek lett a felesége.  A család a XVIII. század végéig alkotott, bázisuk a türingiai élet egyik pezsgő nagyvárosa, Erfurt volt.

  1. Az igazi family business – a Jackson klán 

Az ikonikus amerikai Jackson klán zenéi a mai napig életet lehelnek a hajnali nyugvópontra jutott házibulikba, legyen szó akár a családi együttes dalairól, akár a tagok szólószámairól. Josephine és Kathrine Jackson mertek nagyot álmodni. Mind a kilenc gyermeküket a színpad felé terelték, akik már igazán korán a rivaldafénybe kerültek. A Jackson Five együttes Jackie, Jermaine, Tito, Marlon és Michael részvételével hihetetlen népszerűségre tett szert, 5 nagylemezük és 15 kislemezük is vezette a Billboard listáját. A Jackson lányokat sem kellett félteni természetesen. Bár apjuk, aki egyébként a The Falcons nevű zenekar tagja volt, eltökélt vágya volt, hogy lányaiból is alakítson egy zenekart, ez végül nem valósult meg, ők inkább a szólókarriert választották. A legismertebb a lányok közül a legfiatalabb Jackson családtag, a mára hatszoros Grammy-díj nyertes Janet lett, de La Toya és Rebbie is szép pályát futottak be. Jacksonék közül azonban vitathatatlanul Michael lett az, aki szédítő magasságokba jutott el – eladott 750 millió albumot, bezsebelt 13 Grammy-díjat, máig a pop királyaként emlegetjük, az 1980-90-es évek világszerte egyik legsikeresebb előadója volt. Magánéletét azonban nem kevés botrány beárnyékolta. És hogy kapcsolódjunk egy másik zenészcsaládhoz is: Michael két éven át házasságban élt Elvis lányával, első felesége Lisa Marie Presley volt.

  1. Bob Marley és öröksége 

Bob Marley (1945-1981) zenei úttörő szerepe megkérdőjelezhetetlen, ő tette világhírűvé a reggae műfajt. A jamaicai énekes, gitáros, dalszerző a zenén kívül szenvedélyesen szerette a futballt is. Állítólag, ha labdát látott, alig tudta abbahagyni a focizást. 11 elismert gyerekével akár focicsapatot is alapíthatott volna. A gyerekei között akad is olyan, aki sportokban is kiteljesedett, de főképp az apai örökség másik ágát, a zenét választották. Sokan közülük zenélnek (akár együtt is), mások a kiadóvállalatot vagy a ruházati cégüket vezetik, de a reggae-zenésznek szentelt múzeum üzemeltetése is munkát ad Kingstonban, Bob Marley egykori lakóhelyén. Felesége, Rita Marley, énekesnő méltán viseli a reggae királynője nevet. A házaspár gyerekei alapították tizenéves korukban a Ziggy Marley and the Melody Makers reggae, dancehall együttest. 3 Grammy-díjas albumuk született. A névadó Ziggy mellett tagja volt Stephan, Sharon és Cedella. Stephan Marley híres továbbá arról is, hogy számaiban kiválóan keveri a különböző stílusokat, így hip-hop, drum n’ bass és raggae elemek egyaránt megjelennek bennük. Bob Marley-nak egy gyermeke született Anita Belnavis, jamaicai asztaliteniszbajnoktól, Ky-Mani Marley. Őt fiatalkorában a sport érdekelte, de bátyjai hatására követte a családi örökséget, gitárt ragadott, és már Grammy-jelölést is a magáénak tudhat. Damian „Jr. Gong” Marley Miss World győztes jazz zenésztől, Cindy Breakspeare-től született gyermeke, aki eddig négy Grammy-díjnál tart.

  1. A diszkó-korszak nagy dinasztiája – a Gibb család

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a Bee Gees sztori a Saturday Night Feverrel kezdődik és ér véget. A Gibb-történet Hugh-val, a Bee Gees fiúk apjával indult, aki tánczenekarokat vezetett Angliában és Skóciában. Legidősebb fia, Barry és az ikertestvérek, Robin és Maurice együtt kezdtek el játszani az Egyesült Királyságban, de csak a család Ausztráliába költözése után találtak rá a sikerre. Az 1960-as években olyan slágerekkel váltak ismertté, mint a To Love Somebody, majd a 70-es évek végére az együttes soha nem látott hírnévre tett szert, és nevük egybeforrt a diszkó-korszakkal. A Szombat esti láz című film zenéje katapultálta őket a világsztárságba. Mindegyik testvér szólóban is alkotott előadóként és producerként is, Barry munkássága talán a leglátványosabb, aki dolgozott Barbara Streisanddal, Dionne Warwick-kel és Kenny Rogers-szel is. Kisöccsük, Andy szintén sztár volt, de tragikusan rövid életet élt. Féltucatnyi tinisztár-sláger, Broadway- és Los Angeles-i színpadi fellépések, valamint a Solid Gold című amerikai zenei műsor társműsorvezetése után Andy drogoktól és alkoholtól legyengült szíve 30 éves korában feladta. A Gibb-ek következő generációja jelenleg az alt-rockban (Robin fia, Spencer) és a metálban (Barry fia, Steve) szorgoskodik.

  1. Legendás country házasság: June Carter és Johnny Cash

June Carter a családi country zenekarban kezdett énekelni gyerekkorában, és hangja már ekkor elkápráztatta a szintén gyerek Johnny Casht. Amikor először találkoztak, mindketten házasok voltak, ráadásul Johnny Cash drogproblémákkal is küzdött. Szerelmük erősnek bizonyult, 35 évig tartó házasságuk során egy közös gyermekük született, mindeközben a zenészvilág egyik ikonikus párosává váltak, akik harmóniát teremtettek a színpadon. Zenei összefonódásuk jó példája, hogy pl. Johnny Cash egyik legismertebb dalának, a Ring of Fire c. számnak nem ő volt a szerzője, hanem majdani felesége, June és az énekes, Merle Kiglore; és későbbi sógornője, Anita Carter jelentette meg kislemezén. June Carter 5, Johnny Cash 18 Grammy-díjat nyert. Gyerekeik is maradandót alkotnak, alkottak a zenében. June első két házasságából egy-egy zenész lánya született, Carlene Carter és Rosie Nix-Adams. Johnny Cash első házasságából négy lánya született. A legidősebb lánya, Rosanne a legaktívabb zenei téren, akit, noha gyakran a country előadóművészek közé sorolnak, merít a folk, pop, rock, blues és legfőképp az americana stílusból is. John Carter Cash a házaspár egyetlen közös gyermeke szintén countryénekes lett, mellette író, zeneszerző és producer. Producere és szereplője volt a 2006-ban bemutatott Nyughatatlan (Walk The Line) című filmnek is, amely édesapja életéről szól.

+1: A filmes country-dinasztia

A Cool TV tűzte műsorára a Country dinasztia című sorozatot (eredetileg Monarch néven futott), melynek középpontjában az Egyesült Államok déli részén máig töretlen népszerűségnek örvendő country-zene és egy zenész dinasztia áll. A Roman házaspár, Dottie és Albie Roman, akiket az Oscar-díjas Susan Sarandon és Trace Adkins, a countryzene híres szupersztárja alakít, azon dolgozik, hogy megőrizzék örökségüket. Dottie és Albie három gyereke ennek az örökségnek a potenciális gondozói, de mindhárman háttérbe szorultak vagy háttérbe szorították őket az évek során, mert Dottie mohón vágyott a reflektorfényre. Legidősebb lányuk Nicky (Anna Friel) mindig is kétségbeesetten vágyott a sztárságra, de túlságosan is tisztában van vele, hogy mivel túl van a negyvenen, a pillanat talán már elmúlt. Gigi (Beth Ditto), akinek súlya és szexualitása sosem felelt meg anyja ideáljainak, így a nyilvánvaló tehetsége ellenére sem folytatta zenei karrierjét. És végül ott van Luke (Joshua Sasse), a Monarch, a családi lemezkiadó vezetője, aki folyton összeütközésbe kerül apjával. Miközben Dottie egészségügyi problémákkal küzd, és a család sikerének alapjaival kapcsolatos igazság a felszínre kerül, a legidősebb lány, Nicky mindent megtesz azért, hogy megvédje a dinasztia örökségét, miközben saját karrierjét is építi. A 11 részes sorozat augusztus 28-tól indul a Cool-on, az epizódokat hétköznap esténként 22.00-kor láthatjuk.

517 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>