Folytatódik a szinkron világát bemutató sorozatunk, ez alkalommal Szabó Lucával beszélgettünk, aki Jessicát szólaltatta meg a Tizenhárom okom volt című sorozatban.

Kezdjük rögtön az elején. Nagyon fiatalon kerültél a szakmába, mesélnél egy kicsit a kezdetekről?

Óvodás koromban csöppentem bele a szinkron világába, öt évesen. A régi Pannóniába jártunk fel anyával szinkronizálni a hatalmas műtermekbe, ahol még általában több színész volt bent egyszerre a forgatás alatt. Ezt nagyon szerettem, mert családiassá tette a légkört, és nagyon sokat tudtam tanulni a kollégáktól. Játékként és izgalmas feladatként éltem meg az egészet.

Nem szeretnék kitérni a slágertéma elől, beszéljünk egy kicsit a Harry Potterről is. Hogyan kaptad meg a szerepet, illetve mennyire nőtt hozzád Hermione karaktere?
Nem sokkal a Harry Potter castingja előtt dolgoztam együtt Csörögi Istvánnal – a filmek szinkronrendezőjével – az Egy Bogár Élete című mozifilmen, így eszébe jutottam Hermione szerepére is. Nagyon hálás vagyok neki, hogy kihívott a castingra, és persze a megrendelőknek is, akik végül engem választottak. Természetesen meghatározó karakter volt az életemben, hiszen majdnem tíz éven keresztül éltünk együtt a szereplőkkel.

Nyilván ti, a három főszereplő hangja nagyon összenőttetek az évek során. Van esetleg valamilyen humoros történeted erről az időszakról, amit megosztanál az olvasókkal?
Talán meglepő lehet, de minden filmet egyedül vettünk fel, így a fiúkkal egyáltalán nem is találkoztam a stúdióban, csak ha meghívtak minket egy rendezvényre vagy interjúra. Egy ilyen esemény volt a Harry Potter PC játék bemutatása a Vidámparkban, ahol volt egy kis színpadi szereplésünk, majd aláírást adtunk a gyerekeknek. Épp aláírtam, amikor Berkes Bence (Ron hangja) megszólalt megrökönyödve, hogy elképesztően gyorsan és szépen írok. Ez azért egy elég tipikus Ron-Hermione pillanat volt.

Kétségtelen, hogy a Harry Potter az egyik legnagyobb popkulturális mérföldkő a 21. században, az iránta való rajongás máig töretlen. Arra lennék kíváncsi, hogy volt-e olyan pont, ahol kicsit megelégelted a rajongást?
Inkább csak megszoktam, mert nincs olyan, hogy egy új társaságban valamelyik barátom ne említené meg, hogy én vagyok Hermione magyar hangja. Ez már hozzátartozik az első találkozásaimhoz… Persze ha egyedül vagyok, nem szoktam mondani.

Ezen a nyáron néztem újra az összes Harry Potter-filmet, és feltűnt, hogy Emma Watson alakítása mennyit fejlődött az évek során, ez belülről is érzékelhető volt?
Némelyik évben észrevettem, hogy fejlődött, de 11 éves koromtól kezdve én is nagyon sokat változtam a filmek során, így akkor ez természetes volt számomra. Igazából mindig csak arra figyeltem, hogy az adott jelenetben épp hogyan viselkedik Hermione. Azóta pedig egyszer sem néztem újra a filmeket egyben, csak a premier előtti vetítésen láttam őket, utána csak néha egy-egy részt, ha épp adták a tévében. De talán egyszer én is tartok majd egy maratont.

A Harry Potter óta is több filmben szólaltattad már meg Emma Watsont? Melyik volt ezek közül a kedvenced?
Az Egy különc srác feljegyzéseinek nagyon élveztem a forgatását, mert Czető Rolanddal, a másik főszereplővel együtt vettük fel a filmet, és ez manapság már ritka. Viszont mint szerep, a Kolóniát szerettem legjobban, mert ez a film egy egészen megrendítő történetet mesél el, amiben Emma már egy igazán komoly, felnőtt nőt játszik. Közel állnak hozzám a mélyérzésű, szenvedélyesen harcos, olykor tragikus szerepek. Nagyon jól esett, hogy Kemendi Balázs (a rendező) kihívott a szerepre annak ellenére, hogy korábban még nem dolgoztunk együtt, és hogy ez a figura nagyon távol áll a varázsvilágban élő gyerek Hermionétől.

Emma Watson és Logan Lerman az “Egy különös srác feljegyzései” c.filmben

A fentebb említetteken kívül melyek voltak a legfontosabb munkáid?
Tavaly készítettük el a Sirály c. filmet, amiben Nyina szerepét osztotta rám Juhász Anna szinkronrendező. Leírhatatlanul örültem, amikor megtudtam, mert már akkor imádtam ezt a drámát, amikor gimiben tanultunk róla, és a Nyinát alakító Saoirse Ronan játékát is szeretem. Nagyon élveztem a forgatást, és alig vártam, hogy a darab kulcsjelenete következzen, amiben Nyina teljesen kifordul magából, mert szélsőséges érzelmeket hangban megjeleníteni nagyon érdekes feladat.
Egy másik műfajból érdemes lehet megemlíteni a League of Legends nevű PC játék egyik hősét, Neeko-t. Ő egy csodálatosan szép kaméleonlány, fiatal, kedvesen csengő hanggal, aki a színek és érzések fontosságáról beszél, miközben persze keményen harcol az ellenséggel.
Idén a Tizenhárom okom volt mellett a másik legfontosabb sorozatszerepem az Évek alatt (Years and years) című HBO-s sorozatban Bethany karaktere volt, aki a – tőlünk már talán nem is olyan távoli– jövőbeli világ technológiai vívmányaiért lelkesedve kamerát operáltatna a szemébe, és legfőbb vágya transzhumánként, hogy feltöltse magát a felhőbe.
Bethany szöges ellentéte az Isten Bárányai c. sorozat Carla nővére, aki még szinte gyerek, és mivel egy lakatlan szigeten neveli két apáca, ő nemhogy bármilyen technológiai vívmányt, de a nővéreken kívül más embert sem látott még.
És pontosan ez a legizgalmasabb a szinkronban: egyik nap animált figura, másik nap harcos amazon, harmadik nap játékos kislány lehet az ember. Nagyon élvezem!

Térjünk át a Tizenhárom okom voltra. Ismerted korábban a sorozatot, esetleg a könyvet, vagy teljesen ismeretlenül csöppentél a sorozatba?
Ismertem a sztorit, mert nagy visszhangja volt már a könyveknek is, aztán a sorozatnak még inkább. Általában nem szoktam azonnal ráfeküdni ezekre a trendekre, így sokkal később kezdtem el nézni a sorozatot, de amikor kihívtak a castingra, akkor már pontosan tudtam, hogy miről van szó, és nagyon szorítottam, hogy megkapjam Jessica szerepét.

Jessica a 13 Reasons why című sorozatban

Mennyire áll közel hozzád Jessica karaktere?
Jessica egy mélyérzésű, komoly lány, aki láthatóan sokat tépelődik a múlton, és gondolkodik a jövőn. Szeretne segíteni önmagán és a körülötte élőkön, és ezért aktívan tesz is. Nagyon szeretem az ilyen karaktereket, pontosan a hozzá hasonló komoly, okos, tettre kész szereplők állnak legközelebb hozzám, mert úgy érzem, hogy a hangom tónusa alapvetően ezt közvetíti, így az ilyen karakterek hangzanak tőlem a legtermészetesebben.

Volt olyan jelenet, amit nehezedre esett eljátszani?
Spoilerezni nem szeretnék, elég annyit mondani, hogy Jessicának vannak olyan jelenetei, amelyekkel kapcsolatban csak reménykedni tud az ember, hogy vele sosem fognak megtörténni. Mivel ismertem a sztorit, tudtam, hogy mely epizódokban jönnek majd ezek a részek, és ilyenkor a stúdióba menet volt bennem némi egészséges izgalom. Nem technikailag nehéz ezeket a jeleneteket eljátszani, sokkal inkább érzelmileg terheli meg az embert, mert ezekben a szörnyű szituációkban is meg kell próbálnunk a szereplőnk minden mozzanatába belehelyezkedni, minden sóhajtásával együtt élni.

Mit gondolsz, mi lehet a sorozat sikerének titka?
Talán az, hogy tabutémákat feszeget. Tizenévesen rengeteg olyan hatás érhet egy embert, amely mély nyomot hagy benne, miközben a személyiség ekkor még nem kiforrott, és nem tudja magabiztosan megítélni a helyzeteket. Az is nehezíti a dolgot, hogy ebben a korban számít leginkább, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és általában ebben az időszakban éli át az ember a legnagyobb érzelmi hullámvasutakat is. Szóval nehéz kiigazodni mindenen, a fiatalokról és fiataloknak szóló sorozatokban pedig általában nem a kemény témákról van szó, hanem randizgatásról és bulizásról. Szerintem ebben más a Tizenhárom okom volt: érzékenyen mesél a legsúlyosabb dolgokról is.

Nemrégiben a hazai sajtót is bejárta a hír, mely szerint a Netflix kivágta a sorozatból a Hannah öngyilkosságát bemutató jelenetet. Te mit gondolsz erről a jelenségről?
Biztos vagyok benne, hogy a Netflix körültekintően megvizsgálta a helyzetet, és nem véletlenül hozta meg ezt a döntést.

Sokak szerint a sorozat második és harmadik évada meg sem közelíti az első színvonalát. Te is így látod?
Csak az első évadot láttam, a második és harmadik évadból csak azokat a részeket, amelyekben Jessica szerepel, így nem állt össze teljesen a sztori, és nem tudom nézőként megítélni, hogy romlott-e a színvonal.

Végezetül egy kicsit könnyedebb téma: A filmes szakmákban dolgozók általában két csoportra oszthatóak, vannak, akik egyáltalán nem néznek filmeket, mások pedig a szabadidejüket is ezzel töltik. Te melyik csoportba tartozol, illetve mik a kedvenc filmjeid, sorozataid, könyveid?
Inkább a YouTube-ra vagyok ráfüggve az utóbbi években. Nagyrészt külföldi videósok vlogjait nézem, de mióta indítottam egy saját csatornát, és megismertem a magyarokat is, azóta az ő videóikat is figyelemmel kísérem. Emellett alapvetően inkább vagyok sorozatos, mint filmes, de olyannyira, hogy igazán kínos lenne, ha bevallanám, milyen ikonikus filmeket nem láttam… Sorozatok közül többféle műfaj is le tud kötni, épp most fejeztem be a Szolgálólány meséjét és a Hatalmas kis hazugságokat, de várom az új részeket az Ifjú Sheldonból is.

Köszönjük szépen Lucának az interjút. Mindenképp a figyelmetekbe ajánljuk emellett Luca YouTube csatornáját, ahol több videóban is mesél a szinkron érdekességeiről. https://www.youtube.com/user/szluc/videos

593 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>