Az évtized egyik legnagyobb filmes bukása az Universal Stúdió, Marvel-mintára kiépített Dark Universe projektjének darabjaira hullása volt. Közel tíz éve próbálják összehozni klasszikus szörnyeiket, hogy közös univerzumban létezve, önálló és csapatfilmekben is bemutathassák őket.

Az első próbálkozás a 2010-es A farkasember reboot volt Emily Blunt főszereplésével, ahol a készítők még gótikus alapokban gondolkodtak, majd 2014-ben hivatalosan is útnak indították a franchise-t, a Luke Evans főszereplésével készült Ismeretlen Drakulával. A film stáblista utáni jelenete már áthelyezte a cselekményt a jelenbe, megalapozva a következő felvonásokat, de sem a kritika, sem a közönség nem lelkesedett a hírhedt vérszívó új kalandjáért.

A szálak elvarratlanok maradtak, hisz harmadik próbálkozásuk, a 2017-es A múmia szakított minden előzménnyel és önálló lábakon próbált az osztott univerzum alappillére lenni. Az Universalnál nem bízták a véletlenre, marketingkampányuk oroszlánrészét az univerzumépítés tette ki, hisz bejelentették a következő projektek teljes szereplőgárdáját is. Sikerült olyan neveket szerződtetniük, mint Tom Cruise és Sofia Boutella, akikre múmiaként számítottak, Russel Crowe, aki Henry Jekyll-ként tiszteletét is tette az első filmben, Javier Bardem, aki Frankenstein szörnyét keltette volna életre, Johnny Depp, aki a láthatatlan ember fáslijai mögé bújt volna és Angelina Jolie, azaz Frankenstein menyasszonya, aki rögtön megkapta volna a második önálló filmet.

A múmiát szétcincálta a kritika és nem teljesített úgy a kasszáknál, hogy megérje tovább folytatni a franchise-t, ezért az egész Dark Universe projektet jegelték. Az Universal viszont megegyezett a  legnagyobb kortárs horrorstúdióval, a Blumhouse-zal, hogy kis költségvetésű, független, önálló filmekben mutathassák be a híres karaktereket. Már nincs szó univerzumépítésről, de Leigh Whannel idei sikerfilmje, A láthatatlan ember új kapukat nyitott a szörnyek előtt.

A következő szörnyfilm a Farkasember lesz, Ryan Gosling nevével fémjelezve, aki maga találta ki az új köntösbe bújtatott történetet, ami várhatóan olyan friss lesz, mint A láthatatlan ember volt.

Terítéken van egy újabb Drakula-film is, melynek rendezői teendőit Karyn Kusama látja el, aki 2015 egyik legjobb thrilleréért, A meghívásért is felelt. Ez az interpretáció is a jelenben fog játszódni, a rendezőnő elmondása alapján mégis ez a megközelítés áll majd legközelebb az eredeti Bram Stoker-regényhez, és a címszereplő most nem a meg nem értett, tragikus, romantikus “hős” lesz, akit eddig láthattunk az adaptációkban.

De nem csak a legismertebb karakterekbe próbál új életet lehelni az Universal és a Blumhouse, hanem Frankenstein menyasszonyát is feltámasztanák. David Koepp, aki olyan forgatókönyvekért felelt, mint a Jurassic Park vagy a Pánikszoba, még a letűnt Drak Universe részeként fogott hozzá a Frankenstein menyasszonyának történetéhez. A héten a Collidernek nyilatkozva elmondta, hogy a projekt koránt sincs veszve:

Az egyik dolog, amit a karantén alatt csináltam, hogy úgy alkottam újra a Frankenstein menyasszonyát, ahogy mindig is akartam. Az Universal kegyesen hagyta, hogy ismét megpróbáljam, mivel olyan lelkesek voltak, majd jegelték a Dark Universe fiaskó miatt. Nos nem is fiaskó, inkább csalódás. Tehát most van egy verzióm, amivel mindenki elégedett és azt hiszem már rendezőt keresnek hozzá. Ez nem egy nagy, extravagáns, 150 milliós film, hatalmas sztárokkal. Nincs is úgy lecsupaszítva, mint A láthatatlan ember, de ésszerű és kivitelezhető, szerintem egy nagyon jó ötlet, ami aktuális.

A menyasszony pont az a karakter, aki teljes mértékben kihasználatlan maradt az évtizedek során. Először 1935-ben tűnt fel, James Whale rendezésében, Boris Karloff mellett, de csak pár jelenetben szerepelt és soha nem is tért vissza, ezért hatalmas potenciál rejlik a szerepében.

Ti melyik klasszikus Universal-szörny filmjére lennétek kíváncsiak?

Kép forrása: Salem Horror Fest, Vulture, Syfy Wire

 

204 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>