Negyven évvel ezelőtt, vagyis 1980. május 21-én mutatták be az Egyesült Államokban a Star Wars: A Birodalom visszavág című flmet. Az akkoriban igen felemás fogadtatású fantasyt ma már a filmtörténelem egyik legjobb darabjaként tartják számon. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekes információt, amelyet a Star Wars-fanok biztos kívülről fújnak, de lehet, hogy valakinek újdonság lesz.

Georg Lucas egyéb teendői miatt nem vállalta a rendezést, korábbi egyetemi professzorának, Irvin Kershnek ajánlotta el a direktori széket. Kersh csak hosszabb tanakodás után, az ügynöke javaslatára vágott bele a második rész rendezésébe.

A Birodalom visszavág öt Oscar-jelölést gyűjtött be, ezek közül a legjobb hangért és a speciális effektekért járó díjat megnyerte. 

Georg Lucas úgy fogalmazott, hogy a Birodalom visszavág “a legsötétebb és hangulatilag a legmélyebb pontja” a Csillagok háborúja- sorozatnak. Érdekes, hogy ennek ellenére ez az egyetlen epizód, amelyben nem hal meg kiemelkedően fontos szereplő.

A történet elején egy wampa támadja meg Luke Skywalkert. A jelenetre azért volt szükség, mivel a karaktert alakító színész, Mark Hamill autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében heg marad az arcán. A wampa-támadás után már nem volt gond, hogy sebek tarkították kedvenc Jedinket. 

A Csillagok háborújának folytatásánál nem okozott problémát a legtöbb színész megtartása, hiszen Carrie Fisher és Mark Hamill is három részre szóló szerződést írt alá. Az egyetlen kérdőjel Harrison Ford volt. A Han Solót játszó színész ugyanis ki nem állhatta a karakterét. Ennek már többször hangot is adott. Szerinte Han egy “változni képtelen macsó, aki az univerzum taxisaként szállítja a hősöket”.  Már a Birodalom visszavágot is nehezen vállalta el, és állítólag azért került bele a karakterének a lefagyasztása, mert nem volt biztos, hogy visszatér az utolsó epizódban, vagyis A Jedi visszatérben. A pénz nagy úr, így szerencsére ezzel sem lett gond végül. 

A Birodalom visszavágot 1982. január 28-án mutatták be először a magyar a mozik. A Mokép volt a forgalmazó, csakúgy, mint a Csillagok háborúja esetében. 

Az eredeti trilógia darabjai közül csupán ez a rész volt, amelyet szinkronizálva mutattak be a mozik. Érdekesség, hogy az 1980-as évek közepén a Mokép megjelentette kölcsönzői VHS-en A Birodalom visszavágot, és ezzel megelőzte a Guild Home Video-s kiadást. 

 

A filmtörténelem egyik legikonikusabb jelenete

Spoiler (amit valószínűleg mindenki tud): a forgatás alatt titok övezte azt a fontos információt, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Ezt maga a színész, Mark Hamill sem tudta, hogy a meglepettsége még realisztikusabb legyen. A Dart Vader hangját “eljátszó” színész, tehát a legendás James Earl Jones is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget. 

 

 

 

 

Néhány poszter:

Egy trailer a filmhez:

Forrás: Wikipédia

https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/1981?fbclid=IwAR0Win9WOebfasRGJJubz-a7EGim1oeeHBq8JV8bOnD7bTm2bizyR0qsego

857 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>