Az Alien franchise minden idők egyik legjobb és legismertebb űrhorror sorozata, melynek minden egyes része más műfaji sajátosságokat domborít ki. A nyolcadik utas: a Halál (1979) bármilyen meglepő, űrslashernek számít, míg A bolygó neve: Halál (1986) már akció-horror. A forgatási kálváriáról elhíresült A végső megoldás: Halál (1992) inkább funkcionál gótikus drámaként (aki nem látta volna az Assembly Cut-változatot, ne hagyja ki, méltó a sorozat örökségéhez), az Alien 4: Feltámad a Halál (1997) pedig újra az akcióra fektette a hangsúlyt.

Az eredeti tetralógia után két crossover film készült, melyben összeeresztették az űr biomechanikus sárkányát a humanoid Ragadozókkal. Az Alien vs. Predator – Halál a Ragadozó ellen (2004), illetve az Alien vs. Predator – Halál a Ragadozó ellen 2. (2007) után egy ideig pihentették a földönkívüli gyilkológépeket, egészen 2012-ig, mikor bemutatták az első rész atyjának, Ridley Scott-nak új filmjét, a Prometheust.

A Prometheusnak hatalmas elvárásoknak kellett megfelelnie. A rendező és a stúdió nem kisebb fejszébe vágta a fejszéjét, mint előzménytörténet készíteni az első filmhez. A marketingkampány egésze a két mozi analógiájára épült ki, így nem meglepő, hogy sokan csalódtak a végeredményt látva. Személy szerint egyáltalán nem tartom rossz filmnek  a Prometheust, de tény, mennyire másra számított mindenki. A Prometheus az ősi kérdéseket feszegeti; honnan jöttünk, ki teremtette a világot és minket? A filozofikus megközelítés különleges felhangot kölcsönzött rögtön a franchise-nak, de a legtöbb kérdést nem sikerült megválaszolnia.

A felvetett hipotéziseket Ridley Scott további részekben fejtegette volna, melyek utolsó darabja lett volna közvetlen előzménye az 1979-es Aliennek. A Prometheus, bár kritikailag megosztóra sikerült, anyagilag jövedelmezőnek bizonyult, így elkészült a folytatása, ami az alkotói megalkuvás iskolapéldája lett. Már a Prometheus esetében is rengeteg forgatókönyv átírásra volt szükség, ami sok logikai buktatót okozott a cselekményben, a 2017-es Alien: Covenant teljes ráncfelvarráson esett át, hogy megfeleljen a rajongói elvárásoknak.

Eredetileg, még 2012-ben, a film fejlesztésének korai fázisában Ridley Scott arról beszélt, hogy a Prometehus közvetlen folytatást kap, Paradise Lost címmel, ami még távolabb kerül az Alien atmoszférájától és cselekményétől, hogy a Tervezőkre fókuszálhasson, hogy miképp teremtették az embereket és alkották meg ellenük a xenomorphokat. Ezt követte volna a trilógia lezárása (helyenként négy filmről is nyilatkozott), mely konklúziója összefűzte volna a két franchise-t. A rendező meg volt győződve, hogy a rajongók már nem kíváncsiak a savas vérű teremtményekre, ezért közelítette meg az Alien mítoszt más aspektusból, de a Prometheus fogadtatása után elismerte, hogy tévedett. A Paradise Lost bizonyos motívumai kisfilmekként a Covenant marketingkampány részét képezték, de a kész film egyszerre próbálta folytatni a Prometehus által felvetett témákat és kapcsolódni az eredeti sorozathoz. A végeredmény megosztóbb lett, mint az első film, a két megközelítés egyszerre túlzsúfoltnak tűnt, a legtöbb kérdés vagy megválaszolatlan maradt, vagy logikai zsákutcába futott, a film pedig a kasszáknál is alul teljesített.

Az évtized megegyezése, mikor a Disney 2017. decemberében felvásárolta a 20th Century Fox stúdiót, kétségessé tette a sorozat jövőjét. Egyes pletykák szerint a stúdió idővel teljesen tiszta lappal indítaná újra a franchise-t. Bár a Covenant sem kritikailag, sem anyagilag nem teljesített jól, 2019-ben megkezdték a folytatás forgatókönyvének írását, Alien: Awakening címmel.

2020. májusában a Los Angeles Times közölt egy interjút Ridley Scott rendezővel, melyben többek között a Covenant folytatásról is nyilatkozott:

Még mindig úgy gondolom, hogy sok elmesélni való van az Alienben, de szerintem most újra kell alkotni. Amit mindig is gondoltam, miközben készítettem az első részt, hogy miért készülhetett egy ilyen lény és miért utazik abban, amit mindig is egy hadihajónak gondoltam [a Space Jockey űrhajója – a szerk.], amely ezeknek a tojásoknak a rakományát szállította. Mi volt a hajó és a tojás célja? Ez az, amit meg kell kérdezni – ki, miért és milyen célból?

Még a friss interjú előtt, 2019-ben nyilatkozott a Covenant főhősnőjét alakító Katherinte Waterston, hogy neki senki nem említette, hogy új Alien-film lenne készülőben.

“Alapvetően nem.” – válaszolta Waterston a kérdésre, miszerint folynak-e tárgyalások Ridley Scottal a folytatással kapcsolatban.

Nem Hollywoodban élek és általában az utolsó vagyok, aki megtudja, mi történik éppen a karrieremben. Tehát valószínűleg nem én vagyok a legjobb ember, akit meg lehet erről kérdezni. De volt egy megérzésem, mikor forgattuk a Covenantot, hogy hol gondolják úgy, hogy szeretnék összekapcsolni [az előzményeket az 1979-es filmmel – a szerk.] és ez nagyon érdekesen hangzott. Abszolút benne lennék, ha engem szeretnének a folytatásra. Ez minden, amit tudok. De biztos vagyok benne, hogy úgyis meggondolják magukat. Valószínűleg rengeteg különböző ötletük van, lehet, hogy már akkor is elspoilerezek valamit, ha beszélek ezekről.

Tehát még jó darabig várhatunk az előzménytrilógia vélhetően záródarabjára, az Alien: Awakeningre, amiről legalább annyit tudunk, hogy fejlesztési fázisban van. De mi van azzal a projekttel, amiért a rajongók bármit megtennének, hogy láthassák?

2015-ben az internet felrobbant Neill Blomkamp, a District 9. rendezőjének koncepciós tervrajzai és ötlete láttán. Blomkamp nem egyszerűen új részt dolgozott ki az Alien franchise-hoz, hanem egy közvetlen folytatást A bolygó neve: Halálhoz, ami folytatta volna Ellen Ripley (Sigourney Weaver) történetét, oldalán a közönségkedvenc Hicks tizedessel (Michael Biehn) és Newt-tal, mellőzve a harmadik és negyedik epizód történéseit.

Akkor a sorozat eredeti hősnőjét alakító Sigourney Weaver rendkívül lelkesen állt a projekthez, elmondása alapján még James Cameron is támogatta az ötletet.

Eredetileg a film nem lett volna közvetlen folytatás, csupán ugyanabban a világban játszódott volna, más főszereplőkkel, de a rendező a Chappie forgatásán beszélt Weaverrel, aki benne szeretett volna lenni, hogy karaktere méltó lezárást kaphasson. Blomkamp elmondása alapján kész forgatókönyvvel és koncepciós vázlatokkal ment a 20th Century Foxhoz, ahol imádták az ötletet, de, miután Ridley Scott producerként szállt be, szétesett a projekt.

Nyílt titok, hogy Ridley Scott bojkottálta az Alien 5 megvalósulását, hogy saját ötleteit építhesse ki, de a két előzményfilm bukása után a rajongók szemében felcsillant a remény, hogy mégis megvalósulhat Bloomkamp terve. Sajnos a rendező 2018-ban végleg pontot tett az ügy végére egy Twitter bejegyzésével:

“Igen. Továbbléptem. Úgy gondoltam, hogy bár lett volna módja, hogy a rajongók láthassák, amit terveztünk. Csodálatos lehetőség volt abban a világban dolgozni, amit Ridley és James Cameron alkottak. És persze Sigourney-val együttműködni is fantasztikus élmény.”

Bár úgy tűnik, soha nem láthatjuk Bloomkamp filmjét, az eredeti franchise alkotói még mindig szeretnék, ha Ripley visszatérne egy, Ridley Scott előzményeitől független epizódban.

Sigourney Weaver júniusban az Empire magazinnak megerősítette, hogy Walter Hill, aki az összes Alien film produceri teendőiből kivette a részét, valamint közreműködött a második és harmadik rész forgatókönyvének írásában, küldött neki egy 50 oldalas tervet egy ötödik Ripley-filmről az elmúlt másfél évben. A színésznő nem árult el semmit az ötletről, de Bloomkamp tervéhez képest kissé keserűen nyilatkozott:

Nem tudom. Ridley egészen más irányba indult el. Talán Ripley végzett egy időre. Nyugalmat érdemel.

Mindezek fényében kérdéses az Alien-sorozat jövője. Ti minek örülnétek jobban, ha Ridley Scott lezárná a saját történetét egy harmadik filmmel, vagy ha az új tulajdonosok, a Disney teljesen új irányban indítaná útnak elölről a franchise-t?

Képek forrása: Rolling Stone, TMDb, Twitter

 

1173 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>