Ma ünnepli 81. születésnapját Ian McKellen a Gyűrűk Ura és az X-Men filmek sztárja, róla készültünk egy kisebb írással. 

A kis Iant már kiskorától vonzotta a színészet világa, több színdarabban is fellépett már gyerekként is. Az egyetem befejezése után Anglia számos színházában megfordult, többek közt nevesebb Shakespeare-darabokban is. 1964-ben megkapta London legígéretesebb férfi mellékszereplőjének a díját, és ezzel új lendületet vett a színpadi karrierje.

Nagyon élvezte a munkáját, ami a színházakban is meglátszott. Az Amadeusban nyújtott alakításért elnyerte a Tony-díjat, amely az Oscar-díj színházi megfelelője.

Filmes karrierje csak lassan indult be. A színházi sikereinek köszönhetően azonban viszonylag hamar bekerült az egyik legnépszerűbb brit sorozatba, a Play for Today-be. Később már a filmszerepek sem kerülték el, olyan filmekben tűnt fel, mint a Walter és June, A szerelem oltárán, de Hitler szerepében is láthattuk, a Hitler végső döntése – A háború küszöbén című életrajzi tv-filmben.

Kevesen tudják róla, hogy forgatókönyvet is írt a III. Richárd című filmhez. Ebben maga is szerepelt, amivel begyűjtötte a legjobb európai színész díját, valamint két BAFTA-jelölést, és először jelölték Golden Globe-díjra.

Ezután két filmben is lenyűgözte a nagyközönséget; először egy Stephen King adaptációjában, Az eminensben, valamint remekelt Racher Weisz oldalán Az érzelmek tengerében című filmben, amelyért Oscar-díjra jelölték. 

A sikertörténet csak ezután következett. Először az X-Menben megkapta Magneto, a gonosz mutáns szerepét, majd következett annak a karakternek a megformálása, amellyel tulajdonképpen mindenki a szívébe zárta. Peter Jackson neki adta Gandalf, a bölcs varázsló szerepét a Gyűrűk ura trilógiában. Az új-zélandi rendező eredetileg egyébként Sean Conneryt szerette volna a szerepre, de e ez részben az anyagiak, részben időhiány miatt nem jött össze. Ezt követően esett a választás Sir Ian-ra, aki már gyermekkora óta Gandalf akart lenni, ráadásul szinte pénzt sem kért érte (4 000 000 £). A filmet követően PeterJackson elmondta, hogy McKellen helyett nem is találhattak volna jobb színészt, aki tökéletesebben játszotta volna el a varázsló szerepét.

Sok egészséget kívánunk!

Forrás Wikipédia

300 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>