Olaszországi futókaland, bestsellerek, reményteli új projekt, nyitott szellemiségű barátok. Látszólag tehát tökéletes Arabella élete, azonban az HBO és a BBC mai napon debütáló sorozata, az I May Destroy You (magyar címén Tönkretehetetlenek) épp arról szól, hogy egyetlen tragédia hogy kérdőjelezheti meg ezt az idillt.

Arabella éppen hazatér Olaszországi kalandjából, amikor is kiadója némileg indulatosan hívja fel, hiszen hamarosan le kellene adnia a kézirat első vázlatát. A lány tehát hozzá is kezd az íráshoz, a barátai azonban buliba hívják, ahol egy olyan szörnyű esemény történik a főhőssel, mely a realitással való minden kapcsolatát megkérdőjelezi majd. Egy mellékszálon pedig egy másik párt látunk, akik a kapcsolatukból kivesző intimitást egy harmadik fél segítségével igyekeznek pótolni.

Az utóbbi hónapok egyik legerősebb pilotja jelen sorozat első epizódja, mely gyakorlatilag minden alapvető kívánalomnak megfelel. Az expozíció finom és szinte észrevehetetlen, a széria készítője és főszereplője, Michaela Coel nem párbeszédekkel vagy adott esetben monológokkal mutatja be a karaktereket, hanem rájuk jellemző helyzetekkel. A külföldi viszony, a csütörtök esti buli, a közös tévézés, vagy éppen az előbb említett pár kiüresedett beszélgetése mind-mind olyan momentumok, melyekkel úgy lehet karakterek építeni, hogy a nézőnek ez szinte fel sem tűnik. Emellett magát a miliőt, ezt a fajta nyitottságot, a nagyvárosi huszonévesek világát is egészen apró momentumok segítségével érzékelteti Coel. A mosdóban játszódó jelent, vagy az, amit a tévében néznek, amiről Arabella a könyveit írja olyan apró motívumok, amely által a befogadó rögtön el tudja helyezni a karaktereket a társadalomban.

A készítő azzal is ügyesen játszik, hogy a főszereplőjének fiktív művei pontosan azt a témát járják körül, mint maga a sorozat. A 21. századi párkapcsolatok, a tovatűnő intimitás van a középpontban, Coel azonban ezzel kapcsolatban – az első epizód alapján legalább is- nem akar átcsúszni nagyotmondásba, empátiával fordul a karaktereihez, és a kapcsolatok széles spektrumát mutatja be. Asszociációként idekívánkozik a Normális emberek, hiszen mindkét mű egyik központi állítása, hogy kapcsolataink jó része azért hiúsul meg, mert képtelenek vagyunk megfelelően kommunikálni egymással. Az epizód végén bekövetkezik egy fordulat, amelyet azonban nem térképezünk fel azonnal. Nem tudhatjuk pontosan, hogy mi történt Arabelle-lel, a homlokán tátongó véres seb, néhány zavaros emlékkép és a másnapi zavarodottság árulkodik csupán. Valószínűleg a valós, fizikai térben történő nyomozással párhuzamosan a karakterek magukat is jobban megismerik majd.

A sorozatnak megvan emellett a Coelre jellemző (aki készítőként jegyzi például a Chewing Gum című komédiát) csípős humora, a kamerakezelés remek, a színészek is magabiztos alakítást nyújtanak, utóbbira a közelik miatt szükség is volt. Remek a váltás, ahogy az epizód végén szinte csak Arabellát látjuk, a külvilág csupán homályos sziluett ekkor, ez pedig a befogadóban is diszharmóniát kelt, átérezzük a főhős helyzetét.

Összegezvén tehát mindenképpen megvan a potenciál az I May Destroy You-ban, ha a lehetőségeket sikerül kihasználni, akkor könnyen lehet, hogy találkozni fogunk majd a szériával az év végi toplistákon.

Értékelés: 8/10

A sorozat az HBO Go kínálatában tekinthető meg, magyar felirattal.

Képek: TMDb

2144 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>