Nemrég mutatta be az HBO a Kvíz című minisorozatot, amely megtörtént eseményeken alapul. Egy férfi megnyerte Angliában a Magyarországon is közkedvelt Legyen Ön is milliomos! fődíját, vagyis egy millió fontot. A dolog szépséghibája, hogy a gyanú szerint csalással tette ezt. Erről szól a széria, amely azon kívül hogy élvezetes, tűpontosan mutatja be a kort, amelyben játszódik, és amely egyébként nincs is annyira messze.

A Kvíz felépítése nagyon barátságos: három részből áll a sorozat, amely mindegyike egy konkrét eseménnyel foglalkozik. Az első rész a műsor, a népszerű vetélkedő kialakulásáról szól, a második Charles Ingram játékát mutatja be, míg az utolsó epizód az utóélettel, vagyis a tárgyalással foglalkozik. 

1998-at írunk, és az ITV csatorna valami újdonsággal szeretne előrukkolni, és elkezdik letenni egy új, formabontó vetélkedő alapjait. Én a sorozat megtekintéséig abban a hitben voltam, hogy a játék az USA-ból ered, de téves. Nagy-Britannia a szülőhazája, igaz később a tengerentúliak gyorsan megszerezték a jogokat, ezzel nem voltak egyedül a világon. Az ITV-nél dolgozó két producer álmodta meg a műsort, amelynek eredeti neve Cash Mountain, Pénzhegy volt. Az egész teljesen máshogy nézett ki persze, amatőr volt az egész műsor dizájnja. 

A játékot mi már régóta ismerjük, de akkoriban óriási újdonság volt, hogy csupán egyetlen játékos játszott, és a hangsúlyt nem a gyorsaságra, hanem a feszültségre helyezték. Fontos innováció volt, hogy nem volt időlimit, a játékosok annyit gondolkodhattak a válaszon, amíg akartak, ráadásul bármikor kiszállhattak az addigi nyereményükkel. A feszültség forrása egyrészről abból fakadt, hogy az addig gyűjtögetett pénz nagy részétől eleshettek a résztvevők, másrészről addig soha nem látott nyereményt lehetett hazavinni. Mindenféle háztartási eszközök meg edények szolgáltak nyereményül, majd jött az ITV, és egy millió fontos főnyereményt ígért annak, aki mind a 15 kérdésre helyesen válaszolt. Aki nem tudná, bár szerintem nincs ilyen ember a világon, a játékosoknak három segítségük volt:

  • Közönség: a játékos dönthetett úgy, hogy megkérdezi a közönséget. A közönség által adott választ látva könnyebben meg tudták tippelni a megoldást. 
  • Telefonos segítség: a résztvevőknek lehetőségük felhívni valakit, aki tudhatta a választ a kérdésre. 
  • Felezés: Elfelezhették a négy választ, ami azt jelentette, hogy a gép elvett két rossz választási lehetőség, így fifty-fifty döntés maradt.

A kvízműsort átnevezték Who Wants to Be a Millionaire?, ahogy mi ismerjük: Legyen ön is milliomos!-ra. A vetélkedő óriási sikert aratott, rengeteg ország vásárolta meg a jogokat, többet között természetesen Magyarország is, ahol a legtöbb ideig Vágó István volt a házigazda (2000-2008). A briteknél Chris Tarrantet bízták meg a kvíz vezetésével, aki remekelt a műsorban, nagyon közkedvelt figura volt.

A műsor talán legnagyobb botrányát dolgozza fel a Kvíz című minisorozat. 2001-ben egy bizonyos Charles Ingram elvitte az egymillió fontos fődíjat, de ezt sosem vehette át, mivel erős volt a gyanú, hogy csalással szerezte meg azt. A 2001. szeptember 9-10-ei adás sosem került levetítésre. A felvételek többszöri megnézése után úgy találták, hogy Ingram-et köhögéssel segítették a műsor alatt. Az első nap még teljesen bizonytalan volt, és biztos volt, hogy nem jut sokáig, míg a második napon minden kérdésre tudta a választ. 

A gyanú szerint  felesége, Diana és egy kvízőrült játékos, bizonyos Tecwen Whittock segített neki. A házaspárt letartóztatták, de “csak” 18 hónap fegyházat kaptak, két évre felfüggesztve, tehát nem kellett börtönbe menniük. Érdekesség, hogy Ingramék azóta fellebbeznek, és még nincs lezárva az ügy. 

A sorozat rendkívüli módon tetszett, nagyon profi a rendezés, a történetvezetés, kiválóak a színészek, ugyanakkor számomra a legnagyobb hibája az, hogy a rendező, Stephen Frears letette a voksát az ártatlan/bűnös kérdéskörben. A botrány kapcsán 2015-ben jelent meg egy könyv Bad Show: The Quiz, The Cough, The Millionaire Major címen (Rossz műsor: A kvíz, a köhögés, a milliomos őrnagy). Az írók ezeken a lapokon pedzegették először azt a témát, hogy mi van akkor, ha Ingramék valóban ártatlanok. Az utolsó részben próbálnak a készítők visszatapsikolni a középútra, de ekkor már a nézők is döntöttek, méghozzá természetesen a látottak alapján. A sorozatban is szó van róla, hogy 200 köhögés volt a felvételek alatt, 19 volt úgy időzítve, hogy akár segítséget nyújthattak Charles Ingramnak. Felmerül természetesen a kérdés: hogy szűrte ki a segítő köhögéseket azok közül, amelyek rosszkor hallatszottak? Arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy Whittock és Diana Ingram valaha találkoztak volna. Nekem jobban tetszett volna a Kvíz, ha én magam dönthettem volna el, hogy ártatlanok-e vagy sem. 

Fentebb írtam, hogy remekek a színészek, de ezt nem szeretném ennyivel elintézni. A Charles Ingramet játszó Matthew MacFadyen (Utódlás, Büszkeség és balítélet) elképesztően hitelesen hozta a magának való, “kis katona” szerepét. A kvízmester szerepét Michael Sheen kapta, akit szerintem senkinek sem kell bemutatni. Többek között olyan filmekben remekelt, mint a Frost/Nixon, a Masters of Sex, a Királynő, vagy nagy kedvencemben, a Nincs határban. A korhűnek tűnő  felvételek láttán néha az volt az érzésem, hogy a fiatal Forrest Gump és egy Columbo-főgonosz ül egymással szemben a stúdióban.

A két színész külön utat választott a karakterének megformálásához. Míg Michael Sheen átvette Chris Tarrant manírjait, addig Matthew MacFadyen nem utánozza le teljesen Ingramet. 

Külön öröm volt számomra, hogy láthattam az igazi Ingram-házaspárt, a sorozat végén vannak archív felvételek, abból derül ki, hogy még küzdenek az igazukért. 

Ami egészen elgondolkodtató, az a játék körül kialakult imádat, az a fanatizmus, amely a Szindikátus megalakulását is elősegítette. Elképesztő, hogy  vannak emberek, akik teljes mértékben a vetélkedőnek élnek, az életük meghatározó részévé válik. Egy az egyben a Rekviem egy álomért jutott eszembe, ahol tulajdonképpen azt láthatjuk, hogy a kvízműsorok, illetve maga a televíziózás függőséget okozhat, nem más, mint drog. 

A Kvíz mindent összevetve nagyon korrekt sorozat lett, a hibái ellenére minden perce maximális szórakoztatást nyújtott.

 

 

 

A sorozat feliratos előzetese:

További érdekességek a játékkal kapcsolatban itt olvasható.

1075 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>