Jó lehetőség adódott Star Wars-maratont tartani, a nyár folyamán elérhetővé válik a streaming-szolgáltató kínálatában mind a tizenegy Star Wars mozifilm. Ennek apropóján vesszük sorba őket röviden, kronológiai sorrendben.

Baljós Árnyak (1999) – elérhető július 17-től:

Az előző évezred végén hosszú várakozást követően vette kezdetét a mozikban, a Star Wars előzménytrilógia. A kiváló szereposztás csak növelte az elvárásokat, ugyanakkor a Baljós Árnyak csalódást okozott a rajongóknak. Gyermeteg stílus, erőltetett poénkodás és műanyag látvány jellemezte a filmet, ami azért így is tartalmazott néhány jól megkomponált és emlékezetes jelenetet.

Klónok Támadása (2002) – elérhető július 17-től:

Az előzménytrilógia második felvonása szintén hagy kívánnivalót maga után. Bár a tónus némileg sötétebb lett, a történetvezetés, a párbeszédek és a színészi alakítások egyaránt középszerűek. A rajongók nagy része soha nem akarta látni az ifjú Darth Vadert túlságosan szentimentális  jelenetekben, mégis az arcukba kapták a durva homokról elmélkedő Anakin Skywalkert.

Sithek Bosszúja (2005) – elérhető július 17-től:

Harmadjára sikerült George Lucasnak! Az eredeti trilógiához méltó filmet készített, ami egyszerre drámai, izgalmas és lüktető. Hayden Chirstensen végre felnőtt a feladathoz Anakin Skywalker szerepében, míg Ewan McGregor brillírozott Obi-van Kenobiként, tökéletesen megidézve Alec Guiness legendás alakítását, valamint Natalie Portman is ebben a részben teljesített a legjobban. A végére tehát csak sikerült némileg megmenteni a trilógiát, ezért a filmért nagyon nem kár, hogy elkészült.

Solo: egy Star Wars történet (2018) – elérhető július 17-től:

Bár a kritika és a közönség sem volt elragadtatva Ron Howard hányattatott sorsú filmjétől, a cselekménybe jól illeszkedik, a másik spin-offal együtt összekötik az előzménytrilógiát az eredeti mozikkal. Aki először néz Star Wars filmeket, annak érdekes élmény lehet ebben a sorrendben megtekinteni őket, és találkozni az ifjú Han Solóval és Lando Carlissiannal, hogy aztán később visszatérjenek a képernyőre. Önértékén valóban felejthető alkotás.

Zsivány Egyes: egy Star Wars történet (2016) – elérhető július 24-től:

A Disney éra legjobb Star Wars filmje közvetlenül az eredeti film előtt játszódik, ahhoz kiválóan kapcsolódva, és érdemben hozzátéve jelenik meg a történetben. Gareth Edwards mozija bátor és nívós, a brand címében szereplő ’háború’ kifejezést pedig komolyabban veszi, mint bármelyik elődje vagy utódja.

Egy új remény (1977) – elérhető július 24-től:

Az eredeti Csillagok Háborúja mozi kultúrtörténeti mérföldkő, George Lucas felemás pályafutásának nagy pillanata, egy igazi csoda.

A birodalom visszavág (1980) – elérhető július 24-től:

Ha az ’Egy új remény’ a legfontosabb Star Wars film, akkor ’A birodalom visszavág’ kétségkívül a legjobb. Itt mélyül el igazán a történet, és itt hangzik el a filmtörténet egyik legmeghatározóbb négyszavas mondata. A rendezői székben Lucas mestere, Irwin Kersshner alkotott maradandót.

A jedi visszatér (1983) – elérhető július 24-től:

A záróepizód (Richard Marquand) rendezésében az eredeti trilógia leggyengébb darabja, ami másfél évtizeddel korábban megalapozta a Baljós Árnyak stílusát, és komolyanvehetőségének mértékét. A drámai lezárás kárpótol minket a film szerkezeti és történetvezetési hibáiért, és érzelmes búcsút vehetünk Luke Skywalkertől (Mark Hamill), Han Solótól (Harrison Ford) és Leia hercegnőtől (Carrie Fisher).

Az ébredő erő (2015) – elérhető július 31-től:

Bár, ahogy említettem 1983-ban elbúcsúzhattank a Star Wars legfontosabb karaktereitől, sok évvel később az idősödő színészek visszatértek egy újabb kaland erejéig. Az ébredő erő az új remény újragondolása, két generációval későbbi emberek számára.

Az utolsó jedik (2017) – elérhető július 31-től:

A széria legmegosztóbb darabja igencsak kilóg a sorból szellemiségében, a karakterekhez és a Star Wars világához fűződő viszonyában egyaránt. Rian Johnson némiképp túlzásba vitte az önmegvalósítást.

Skywalker kora (2019) – elérhető augusztus 7-től:

’Az ébredő erő’ rendezője, J.J. Abrams visszatér lezárni az új trilógiát, elvarrja a szálakat, és megidézi a Jedi visszatér lezárását. Mindenképp lehet rajta szórakozni, de összességében nehéz feldolgozni, hogy mi szükség volt erre a három filmre, egy tökéletesen lekerekített történet folytatásaként.

Tizenegy filmet ajánlunk tehát, okvetlenül érdemes őket megnézni ebben a sorrendben, akár első alakalommal, akár sokadjára.

 

Kép: TMDb

1090 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>