Szeptember 4-én vált elérhetővé az HBO legújabb 18+-os sorozata, A farkas gyermekei, amit főként azért vártunk, mert Ridley Scott is hozzájárult a sorozat rendezéséhez.

Mondhatjuk, hogy egy újabb posztapokaliptikus sci-fivel bővült az amúgy is széles tárház, ami azonban egy frissebb témával rukkol elő. Az alapötlet nagyon jónak tűnik, hiszen még egy másik sorozatban, vagy filmben sem merült fel. A Föld pusztulását követően egy másik bolygón, a Kepler 22B-n találjuk magunkat, ahol az ember kinézetű robotok feladata, hogy gyermekeket létrehozva és felnevelve alkossanak egy új civilizációt.

Arról, hogy miként és hogyan pusztul el a Föld, vajmi kevés információt kapunk az első három rész során, inkább az válik hangsúlyossá, ami az új bolygón történik. Alapmotívumként megjelenik a vallás és az ateizmus ellentéte, aminek sejthetően a Föld pusztulásához is van némi köze. Mindemellett egy utópisztikus történetből ma már nem hiányozhatnak az androidok sem, akik több fajtába oszthatók és feltehetően érzésekre is képesek.

Az első rész teljes egészében ismerkedés az alapsztorival. Megismerkedünk az android párral, akik létrehozzák és elkezdik felnevelni a gyerekeket, akik sorra halnak meg valamilyen rejtélyes oknál fogva. Közülük egy, Campion különleges, akinek a sorsa minden bizonnyal figyelemre méltó lesz a sorozat során. Én ezt a részt találtam a legkevésbé érdekfeszítőnek.

A második résztől kezdve egy újabb szál jelenik meg a történetben, mégpedig egy ateista pár sztorija, akik egy robottal átoperáltatják magukat egy mithratista házaspárrá, így feljutnak a hajójukra és megmenekülnek. Ez a két karakter abszolút elnyerte a tetszésemet, remek a sztorijuk, kiválóan játsszák a rájuk osztott karaktereket, így kíváncsian várom, hogy mi fog történni velük a továbbiakban.

Rátérve az android párra, akik a Kepler 22B-n elkezdik nevelni a gyerekeket, szintén nagyon jó játékot láthatunk. Kiderül, hogy Anya különlegesebb, mint gondolnánk, vagyis nekromanta, ami azt jelenti, hogy tömegpusztításra hozták létre. Tulajdonképpen arra programozták, hogy megvédje a gyerekeket. Ő a legtöbb véres jelenet okozója. Itt jönnek be a robotok érzelmei, ugyanis szinte biztos vagyok benne, hogy nem csak programozásról van szó, hiszen gondoskodnak a gyerekekről. Mellette van, mint segítő Apa, aki egyedüli humorával oldja néha az amúgy elég szürke képeket.

A sorozat jelenetei során egy utópisztikus, távoli bolygónak megfelelő környezetet láthatunk, amely ehhez mérten sötét, szürkés árnyalatokban játszik, így kellőképpen távolinak és félelmetesnek tüntetve fel az emberiségnek szánt új lakhelyet. Ami furcsa, hogy már több éve élnek az androidok és a gyerekek az új bolygón, amikor is idegen, ellenséges lények bukkannak fel. Ezeket a lényeket nehezen tudjuk azonosítani, nem mutatják meg teljesen magukat, tehát lényegében semmi nem derül ki róluk, ami számomra elég zavaró volt.

Igaz, hogy csak az első két rész rendezéséhez járult hozzá, de azért pár szót érdemes ejteni Ridley Scott-ról is, aki korunk egyik legismertebb neve rendezői körökben. Számos Oscar-, BAFTA- és Golden Globe díjat nyert alkotásaival. Első nagy filmje, amellyel tulajdonképpen befutott A nyolcadik utas: a Halál. Ezen kívül olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint a a Thelma és Louise, a Gladiátor, a Hannibál, a Mennyei királyság, a Hazugságok hálója, vagy a Prometheus. A farkas gyermekei sorozatot leginkább A nyolcadik utas: a Halál c. filmhez és a Prometheushoz tudom hasonlítani, mind témájában és képi megjelenítésében. Inkább az utóbbi lényeges és érdekes, hiszen a sorozatban mintha egy modernebb köntösbe bújt volna az Alien-film. Hasonlóan véres és félelmetes jelenetekkel büszkélkedhet mindkettő, ami garantáltan a képernyő előtt tartja a nézőket.

Egy kicsit előretekintve, a történet folytatása során az ateisták és a vallásosak háborújára számítok és arra, hogy kiderülnek az ellentétek gyökerei. Ezen kívül a gyerekek sorsa érdekes, akik kaput jelentenek egy új emberiség felé.

A sorozat IMDb-n 8,6/10 pontot kapott eddig, amit azért én elhamarkodottnak ítélek meg, de kíváncsian várom a folytatást. A következő két rész szeptember 11-én, majd további két rész 18-án válik elérhetővé az HBO kínálatában.

398 megtekintés.

Megosztás: