A hatodik résszel véget ért az HBO legújabb minisorozata, amelynek az első részéről korábban mi is beszámoltunk. Ezúttal az egész történetet nézzük meg egy kicsit közelebbről és próbáljuk megfejteni ezt a kicsit sem hétköznapi sorozatot.

Már önmagában véve az, hogy kétszer három részre van osztva a széria felkelti a nézők érdeklődését és garantálja, hogy izgalomban tartja őket. Nagyon találó, ahogy az első három részben megismerjük a körülményeket, majd a továbbiakban egy kicsit másképp, de mégis az előzőekben történtek bontakoznak ki. Az eleje talán kissé lassú folyásúnak, zavarosnak tűnhet, de érdemes kivárni a végét.

Az első három részben megismertük Samet, akit Jude Law alakít. Miután a szigeten ragad, furcsa események sora veszi kezdetét és csak úgy kapkodjuk a fejünket. Sokáig nem is tiszta, hogy mi és miért történik, csupán a hihetetlen képi megjelenítések kötik le az ember figyelmét. Rögtön ki is kell emelnünk, hogy egyedi technikai megoldásokat látunk a felvételek során, amiért önmagában véve érdemes megnézni a sorozatot. A folyamatos játék a színekkel, valamint a közeli és távoli jelenek váltakozása színesítik a történetet. Ezen kívül, magáról Osea-szigetéről se feledkezzünk meg, hiszen gyönyörű helyszíneken forgatták a jeleneteket, és ráadásul két évszakban, nyáron és télen is bepillantást nyerhetünk a sziget természetébe.

Kezdetben a történet még nagyon homályos, és mikor már azt hisszük, hogy ebből nem lesz semmi, sőt egyenesen nincs értelme, beindulnak az események. Megértjük, hogy Samnek pontosan mi köze van a szigethez és miért kell itt maradnia. Sam karaktere egyébként nagyon érdekes. Már kezdetben érezni rajta, hogy valami nincs rendjén vele. Bizonytalan, homályos figura, ráadásul bizarr álmai vannak. A szigethez való kötődése lényeges, mivel a nagyapja innen származik és bizony ezt a szigetlakók nem felejtik.

Osea-szigete egy nem mindennapi hely, ami kezdetektől nyilvánvaló. Az emberek furcsák, néha ördögiek és megszállottak. De nem hiába, hiszen a későbbiekben kiderül, hogy a híres Hasfelmetsző Jack volt a vezetőjük, az Apjuk. Egyfajta szektaként értelmezhető a szigeten lakók élete, aminek nyilvánvalóan mindig van egy vezetője. Abban hisznek, hogy a világot Osea befolyásolja. Ha itt felborul az egyensúly, akkor mindenhol a Földön és most éppen ez a helyzet. Ezért van szükség egy új, friss és igazi vezetőre… És ezért mindent megtesznek, még a vérontástól sem riadnak vissza. Ebből kifolyólag néhány brutális jelenetnek lehetünk a szemtanúi.

A sziget tehát megkapja a vezetőjét, igaz, hogy nem teljesen szabad akaratából válik azzá. Ezzel ér véget a Nyár című fejezet és kezdődik a Tél. Ekkor ugrunk kilenc hónapot az időben és a középpontba egy anya, Helen (Naomie Harris) kerül a két kislányával, Ellie-vel (Nico Parker) és Talulah-al (Charlotte Gairdner-Mihell). Ellie születésnapja alkalmából érkeznek a szigetre, de senki sem hajlandó őket befogadni. Kifejezetten ellenségesen fogadják őket, míg nagy nehezen találnak éjszakai szállást maguknak. Rögtön kiderül, hogy Ellie valamilyen módon különleges gyerek.

Igen ám, de valóban csak pihenni érkeztek ide a szigetre? Hamar kiderül, hogy Helen és két kislánya Sam családja és innentől kezdenek el tulajdonképpen gyorsan peregni az események. A szigeten élők közben két csoportra bomlanak. Az egyik csoport Sam, az igazi vezető mellett áll, míg a másik Jess (Katherine Waterston), Sam kezdeti barátja mellett, aki életet ad egy kisbabának. De ki győzedelmeskedik? És sikerül-e a családnak elmenekülnie a szigetről?

A színészi játékot tekintve, Jude Law teljes mértékben hozza a tőle elvárt színvonalat. Rajta kívül Naomie Harris az, mint Helen, aki kiemelkedően alakítja a karakterét. Rajtuk kívül olyan nagy nevek jelennek meg, mint Emily Watson, aki Mrs. Martin szerepében szinten jelentős szerepet játszik a történetben a fogadós feleségeként. Rajta kívül egy különleges mellékszerepet kapott Freya Allan is, akit korábban a Vaják című sorozat Ciri-jeként ismerhettünk meg.

A történet végét tekinthetjük befejezettnek, de azért az alkotók úgy oldották meg, hogy felmerüljön a folytatás gyanúja. Összességében nézve egy nagyon egyedi sorozat A harmadik nap, ami ötvözi a dráma, a misztikus és egy kicsit a thriller vonalakat. A történet eléggé csavaros, illetve a karakterek érdekesek, de legfőképp a képi megjelenítés magával ragadó. Az IMDb-n 6,6-os értékelést kapott, amin azt érzem, hogy eléggé megosztja a nézőket, de higgyétek el, érdemes belenézni.

399 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>