Kedves szerkesztőségi tagok!

Néhány pontban megpróbáltam összeírni, mik a kritériumok, feladatok a zökkenőmentes működés érdekében. Az egyik legfontosabb pont a “Formai követelmények”, hiszen ez alapján készülnek az írások, és hogy egységes legyen az oldal stilisztikailag, ehhez tartani kell magunkat. Gyorsan hozzátenném: ezek még nem kőbe vésettek, és ha valakinek valami problémája, ötlete, tanácsa van, ne tartsa magában! 🙂

A keretrendszer:

Mint láttátok, és nem újdonság, tulajdonképpen mindenről lehet ezentúl írni. Eddig a Netflix és a filmek voltak a fő profil, a filmek természetesen megmaradnak, de ami a sorozatokat, illetve streaming-tartalmakat illeti, itt képbe jön az HBO, az Apple+, a Disney +, az Amazon és a Hulu.

Több új rovat is indul, többnek még nincs “gazdája”, természetesen mindent nem tudunk lefedni, de nem is kell szerintem. Magától értetődően mindenki írhat minden rovatba, ha megfelel a követelményeknek az írása. 

Eddigi rovatok: 

 • Scent of a Movie/Series: nagyon komoly filmelemző rovat, filozófia mélységeket érintve (felelős. Szabó Dárió)
 • Para-frázis: tulajdonképpen leegyszerűsítve egy horror-rovat. Ide bármilyen sorozat vagy film jöhet, amely eleget tesz a horror vagy a keményebb thriller követelményeinek (felelős: Szeri Csaba)
 • A VHS-korszak nagyjai: szerintem a címben benne van minden. Én ebben nőttem fel, és imádtam minden filmjét, minden kockáját. Nosztalgikus írások a 80-as, 90-es évek filmjeiről. (felelős: Sellei Zoltán)
 • Magyar tartalmakról szóló rovat: egyelőre nincs fix neve, az oldal testfázisában Magyar ugaron fül alatt fut. Ezt sem kell túlmagyarázni, magyar tartalmak, hazai kincsek. (Felelős: Vigh Martin)
 • Pilotfan: egy-egy sorozat első részével foglalkozik. Elkezdünk egy sorozatot, az első rész mindig mérvadó (legalábbis sokszor szerintem). És ezt az érzést szeretnénk visszaadni, egy rövidebb, jósolgató írás keretein belül. Megfogott-e, tetszett-e, továbbnézed-e, ilyesmi. Ide szinte kötelező lenne írnia mindenkinek, aki egy premiersorozatot visz 🙂  (Rovatfelelős: nincs, lehet jelentkezni :)) 

A fentiek fix rovatok, mellettük a következők merültek fel: 

 • “Zs-filmekkel foglalkozó rovat. igazi ínyencségekkel
 • Retro, elfeledett filmek rovata 
 • Toplisták. Ezek mindenhol nagyon népszerűek, olvasottak. Legjobb tíz börtönös film, legjobb 10 Chuck Norris film, bármi, ami lista. Nem muszáj tízesnek lennie. Listaspecifikus, mennyi tartalom lenne benne.
 • Ami most még eszembe jutott, és szerintem jó ötlet. Egy gyerekrovat. Mesék, rajzfilmek, ilyenek. Nem is tudom, hogy van-e ilyen rovat egyáltalán bármelyik filmes oldalon, szóval lehet, nagyot szólna. 
 • Duplakritika. Két szerző írna egy filmről, természetesen úgy, hogy az egyiknek tetszett a film, ódákat zeng róla, a másiknak meg kb kínszenvedés volt. Egy poszton keresztül jelenne meg a pozitív és negatív írás. Ezek nem lennének terjedelmesek, és igazából szerintem itt lehetne duplázni is. Tehát ha valaki írt a Star Wars 234. részéről már egy elemzést, attól még lehetne az egy duplakritika páciens

A fent felsoroltakon kívül bármilyen rovatötletet, írásötletet szívesen várok. 

Ami ezen kívül fontos, és igazából ha megegyeztünk, akkor kötelező érvényű: a formai és vállalási követelmények. Ezek betartásával tudunk zökkenőmentesen dolgozni. 

Vállalási követelmények: 

Úgy gondolom, hogy havi három írás lenne a követelmény. A tartalomban rugalmasság van, nem kell megijedni, és persze lehet jóval többet is, a lényeg, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására

A három írásban fontos, hogy legyen minimum egy film- vagy sorozatkritika, amely hosszabb lélegzetvételű, és persze több időt vesz igénybe. Lehet három kritika is, nem lehetetlen, de tudjuk, hogy néha az idő véges, és nem mindig jut idő erre a – mondjuk ki – hobbira. Hogy akkor mi lehet a többi írás? Vagy fordítás vagy hír írása. Utóbbi nagyon hamar megvan, majd látjátok a formai követelményeknél, szerintem öt perc alatt meg lehet írni.

Szóval a varázsige: 1+2, de ha valakinek valami problémája van, ellik a macska, elromlott a számítógép vagy bármi, akkor nyugodtan jelezze. Arra tudunk reagálni, de nincs annál rosszabb, mint amikor várunk valamire, az meg nem készül el. 

Aki premiersorozatot vagy filmet (mozi) vállal, úgy ossza be az idejét, hogy lehetőleg a premierdátumot követő ötödik nap legkésőbb kikerülhessen az írás róla, különben aktualitását veszti, az meg több szempontból bajos. Ezért arra kérek mindenkit, hogy úgy vállaljon be dolgokat, hogy biztos legyen benne, hogy végezni tud vele. 

A heti és havi terveket megpróbáljuk mindig összeegyeztetni, hogy világos legyen, ki min dolgozik, ki miről ír. Úgy gondolom, úgy korrekt, hogy egy ember ne vihessen egy héten több premiert, csak ritkább esetben, vagy ha sok ideje van, mert mint fent említettem: a minőség fontosabb a mennyiségnél. 

Itt talán fontos kérdésnek gondolom: ki az, aki – rajtam kívül – nem Windows-alapú operációs rendszerrel megáldott gépet használ?

És akkor a formai követelmények, amelyeket szerintem célszerű lementeni valahova, mert rendkívül fontosak. 

Mielőtt azonban belemennék a száraz adatközlésbe, célszerűnek gondolom leírni, hogyan is épül fel a mi kis honlapunk, milyen logika mentén jelennek meg az írások.

Nos, a blogszerkesztő, illetve a honlap: wordpress. Ez a világ egyik legnépszerűbb webes felülete, de persze korántsem tökéletes. 

Három fő részből állnak a bejegyzések: 

 • Cím
 • Bevezető
 • Tartalom

A címet illetően nincsenek nagyon megkötések, hiszen nagyon szubjektív, ha azt írom: legyen érdekes, meg keltse fel a figyelmet meg ilyenek, igazából itt az lenne a lényeg, hogy a tartalom, tehát a film vagy sorozat neve (illetve évadszám) benne legyen. Hogy az olvasók tudják rögtön, hogy miről szól ez az írás. 

Pl. Kár volt folytatni – Star Wars, 31. rész – kritika. Elképesztő folytatás – You, második évad. Ajánló. Nagy vonalakban persze.

Most jön a rendkívül fontos rész. A Bevezető írása. És nem arra kell gondolni, hogy bevezeted a fő részedet a cikken belül. Nem. Ez a bevezető, angolul talán excerpt vagy lead van “kint” a honlapon. Ez az a 2-4 mondat, ami megjelenik egy hírfolyamban, ami alapján egy olvasó kedvet kap elolvasni egy írásunkat. Mutatok róla képet: 

 

Ok, lehet akár egy összetett mondat is, a lényeg, hogy felkeltse az érdeklődést, és ízelítőt adjon, mi is lesz a bejegyzésben. Ezt egy enterrel, sortöréssel jelöljétek, abból látja az ember, hogy na, eddig tartott ez a bevezető, ez megy ki csalogatónak. 

A fő rész persze maga a tartalom. Itt dől el minden. Én célszerűnek tartanám, hogy mindenki írja oda az írása végére a nevét: Írta: XY. Ha több cikk jön, amelyek lementve vannak a gépeken, akkor kavarodás lehet, ezt megelőzendő szerintem így praktikus. 

Fontos, főleg a szerkesztőknek, akik végül kirakják az oldalra az írást, hogy legyen az írás mellé csatolva vagy írva: 

 • több kép, amelyek között legyen azért egy hivatalos poszter. Még tesztfázis alatt van, hogy a slideshowban fent milyen képarányokkal lesz érdemes dolgozni. Fontos, nagyon fontos a képek forrását feltüntetni, drága mulatság ennek az elfeledése. 
 • kategória. ok, lesz ami egyértelmű lesz, de remélhetőleg lesznek írások kevésbé ismert tartalmakról is, az meg macerás, ha meg kell kérdezni: ez most horror volt, vagy hol láttad? Tehát ha sorozat, a szolgáltató (HBO, Netflix stb), ha meg valamelyik rovatba beleillik, akkor azt is írjátok oda, nagyon fontos a besorolás miatt. 
 • felhasznált irodalom. Főleg idézetekre vagy szó szerinti leírásokra gondolok. Ezzel nincs baj adott kereteken belül, de minden esetben tüntessétek fel, hogy mit használtatok fel. Erre nincs ideje és energiája senkinek, hogy egyenként kutassa az írások eredetét. 

Akkor most a rideg számokról, amely lehet, hogy pár embernek furcsa vagy szokatlan lesz, de ezzel nincs gond. 

Szóval: a különböző írások hosszáról lesz szó, amelyet karakterszámokkal tudunk a legegyszerűbben megadni, vagyis hányszor ütötted le a billentyűt a cikked elkészítésekor. Nagyon fontos: A SZÓKÖZ, VAGYIS A SPACE IS KARAKTERNEK SZÁMÍT!

Ajánló esetén: 4000-5000 leütés

Kritika esetén: 5500-7500 leütés

Értelmező írás esetén: minimum 7000, felső határ a csillagos ég. 

Hírek esetén egyszerűbb így megadni. 4-5 mondat legalább, itt nem kell lead vagy bevezető. 

“Sylvester Stallone szeret folytatásos filmeket készíteni, gondoljunk csak a Rocky- és a Rambo-sorozatra, és úgy tűnik, hogy az 1993-as filmjével, A pusztítóval is erre az útra lép. A színész a hétvégén az Instagramon válaszolt a rajongók kérdéseire, és az egyik követőnek azt a választ adta, hogy a Warner Bros. stúdióval már dolgoznak a második részen, ami persze fantasztikus lesz.” 

ezt az Indexről vettem most random, de nagyon fontos, hogy NE VEGYETEK ÁT szó szerint híreket. Ez alól talán az MTI lehet kivétel, ott meg fel kell tüntetni, hogy MTI és kész. 

Fontos, hogy mielőtt elkülditek a cikket, nézzétek át. Nem mindenki lehet tökéletes helyesírásból, senki sem az, de bárkivel előfordulhat egy elütés vagy kicsi hiba. Én például más szövegében azonnal kiszúrok egy felesleges szóközt is, de a saját irományaimban többszöri olvasásra sem veszek észre egy durva elütést. 

Fontos tudnivaló: a címben és a bevezetőben elkövetett hibát nagyon nehéz kijavítani, hiszen kész linkek keletkeznek belőlük, szóval ott semmiféleképpen se legyen hiba. A tartalom más tészta, azt zökkenőmentesen lehet javítani. 

Szép hosszúra sikeredett, de szerintem ez a siker záloga. Előre is nagyon szépen köszönöm mindenki munkáját és megértését. Büszke vagyok, hogy egy ilyen csapat verődött itt össze! 🙂