Folytatjuk múltidézésünket.

108 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1912. április 14-én, 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, majd két és fél órával később elsüllyedt az elsüllyeszthetetlennek hitt gyönyörű monstrum, a Titanic. Számos forrás utal arra, miszerint több magyar is tartózkodott a fedélzetén, ám bizonyítottan mindössze egyetlen magyar származású utasa volt a hajónak. Leopold Weisz volt az, aki egyébként Veszprémben született (Weisz Lipót néven), de a későbbiekben kivándorolt Magyarországról. A 2224 utasból mindössze 710 ember élte túl a tragédiát. 1514 lélek –  köztük az említett magyar származású úriember is – ott lelte halálát a hideg hullámokban. A végzetes út katasztrófájának utolsó túlélője 2009-ben hunyt el. Ő volt Millvina Dean, aki mindössze 2 hónapos volt, amikor a Titanicon utazott. Még egy személyt megemlítenénk, aki egyébként hazánk szülötte volt, és aki a Titanic segítségére siető hajó, a brit Carpathia hajóorvosaként dolgozott. Ő Dr. Lengyel Árpád volt, aki később a tiszti kar tagjaival együtt, a megmenekült utasoktól  hálaképpen egy arany emlék érmet kapott. Elképesztő mennyiségű, és igen sokrétű dolog – köztük rengeteg regény, kiállítás, emléktárgy, valamint 13 film – őrzi a Titanic emlékét. A leghíresebb mozgóképes alkotás minden bizonnyal az 1997-es Titanic, amit James Cameron rendezett, és amelyben Kate Winslet, valamint Leonardo DiCaprio játszotta a főszerepet. A film 11 Oscar-díjat, 4 Golden Globe- és 1 Grammy-díjat söpört be a gálákon. Érdekesség, hogy építés alatt van a Titanic II névre keresztelt utasszállító óceánjáró, amelyet 110 évvel elődjének tragédiája után, 2022-ben terveznek útjára bocsátani. Ugyanúgy 269 méter hosszú lesz, viszont 4 méterrel szélesebb, mint az “őse” – ami 28 métert jelentett-, tehát 32 méter. Érdeklődéssel várjuk!

Kép előnézeteÉs ha már híres magyarokat emlegettünk, íme még valaki, akinek magyar felmenői vannak, és aki a mai napon ünnepli a 47. születésnapját: Adrian Brody. Az Oscar- és César-díjas amerikai színészt olyan filmekben láthattuk többek között, mint: A zongorista; King Kong; Ragadozók; A mintatanár; Hibrid; A Grand Budapest Hotel; A kísérlet; A falu; Az őrület határán. Boldog születésnapot kívánunk!

Kép előnézete

43. születésnapja alkalmából köszöntjük minden vámpír rémálmát, Sarah Michelle (Gellar) Prinze színésznőt. A Daytime Emmy-díjas és Golden Globe-díjra jelölt színésznő egyébként a szintén színész, Freddie Prinze Jr. felesége már 18 éve. Két gyermekük van. A szőke hölgyet làthattuk többek között a Buffy, a vámpírok réme című sorozat címszereplőjeként, a Kegyetlen játékok; a Scooby Doo – A nagy csapat; a Tudom, mit tettél tavaly nyáron; Az átok; a Sikoly 2.; és a Megérzés című filmben egyaránt.

Kép előnézete24 éves lett Abigail Kathleen Breslin, Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő. Filmek, melyekben egyebek mellett láthattuk őt: Zombieland; A család kicsi kincse; A nővérem húga; Jelek; A hívás; Végjáték; Maggie; Szilveszter éjjel; Rossz vér; Augusztus Oklahomában. Boldog születésnapot kívánunk!

Kép előnézete

80. születésnapján köszöntjük Julie Frances Christie, Oscar-, Golden Globe-, valamint BAFTA-díjas angol színésznőt. A Doktor Zsivágó; a Trója; a Harry Potter és az azkabani fogoly; az Én, Pán Péter; A hallgatás szabálya; A lány és a farkas; a Hamlet; a Belphégor – A Louvre fantomja; A Dicső 39 című filmek mindegyikében szerepelt. Jó egészséget kívánunk a művésznőnek!

Kép előnézete

Összeállította: Aleva Zoli

586 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>