Folytatódik rovatunk.

Ma van az Űrhajózás világnapja. 1961-ben, ezen a napon indult útjára a Vosztok-1 űrhajóval Jurij Alekszejevics Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин), szovjet-orosz űrhajós. Ő volt az első ember a világűrben. 1968-ban egy tragikus repülőgép balesetben hunyt el, mindössze 34 évesen.

Kép előnézete

49. születésnapja alkalmából köszöntjük az egykori Beverly Hills 90210, a Bűbájos boszorkák valamint A Farm, ahol élünk című sorozat sztárját, Shannen Maria Doherty, amerikai színésznőt.

Kép előnézete

87 éves lenne a mai napon a világhírű katalán operaénekesnő, María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé Folch. Kitüntetései és díjai között megtalálható volt többek között: a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoka cím; A Német Szövetségi Köztársaság Rendjének Nagykeresztje; a Katolikus Izabella-rend lovagja titulus; Asztúria hercegnője művészeti díj; Az Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja cím; Gramophone-életműd; és a Barátságért Érdemrend is. Plácido Domingo és Luciano Pavarotti mellett duettezett még Freddie Mercury, a Queen néhai énekesével is. 1988-ban, Barcelona címmel közös albumuk jelent meg, amelyről a címadó dal, az 1992-es barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala lett. A tervek szerint élőben adták volna elő a szerzeményt a megnyitón, de Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett halála miatt sajnos ez meghiúsult. A művésznő 2018-ban hagyott itt minket.

Kép előnézete

Edward Leonard O’Neill amerikai színész, humoristát köszöntjük a mai napon, 74. születésnapja apropójából. Leghíresebb sorozat szerepei: az Egy rém rendes család Al Bundy-ja, valamint a Modern család Jay Pritchett-je. Előbbiért kétszer is Golden Globe-díjra jelölték. Filmek tekintetében láthattuk őt egyebek mellett a Wayne világa; A csontember; és a Kutyám, Jerry Lee-ben is. Játszott a Miami Vice, az Elnök emberei, és Az egység című szériákban is. Jó egészséget kívánunk!

Kép előnézete

68 éves lett hazánk egyik mosolygós energiabombája, a Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Kis hableány (Ariel) szinkronhangja, Oszvald Mária Gertrúd, mindenki Oszvald Marikája. Jó egészséget, és sok-sok, további vidám évet kívánunk a művésznőnek.

Kép előnézete

64. életévéhez érkezett Andrés Arturo García Menéndez, Oscar-díjra jelölt, kubai-amerikai színész, rendező és producer. Legismertebb filmjei közül íme néhány: A Ketesztapa III; Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi; Aki legyőzte Al Caponet; Ha a férfi igazán szeret; Higgy neki, hisz zsaru; Fekete eső; Jennifer 8; Meghalsz újra!; Modvacsinált hős; Sötét titok; Űrvihar; A csempész; Utazók; A legendás trombitás; Függőség.

Kép előnézete

Még mindig csak a 25. születésnapját ünnepli a mai napon, generációjának egyik legkeresettebb és legtehetségesebb színésznője, a gyönyörű Saoirse Una Ronan. A Golden Globe-díjas, és  négyszeresen is Oscar-díjra jelölt ifjú színésznőt láthattuk a Vágy és vezeklés; Komfortos mennyország; Hanna – Gyilkos természet; A burok; Brooklyn; a Lady Bird; Byzantium; a Két királynő; a Sirály; a Kisasszonyok; az Anyád lehetnék; a Houdini, a halál mágusa; vagy épp A Grand Budapest Hotel című filmekben.

Kép előnézete

40. születésnapján köszöntjük Jennifer Marie Morrison, amerikai színésznő, modell, producert. Egyik legismertebb szerepe (dr. Allison Cameron) a Dr. House címet viselő sorozatban volt. Láthattuk még a Kegyenc fegyenc; a Star Trek; a Mr. és Mrs. Smith; az Amityville – Az ébredés; a Vágyak vonzásában; a 100 nő; vagy legutóbb a Botrány című filmben is.

Kép előnézete

Kerek évszámhoz érkezett Claire Catherine Danes, háromszoros Primetime Emmy- és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő is. A 40 éves hölgyet olyan filmekben láthattuk többek között, mint a Rómeó és Júlia; a Csillagpor; a Terminátor 3. – A gépek lázadása;  Az esőcsináló; Az órák; A nyomorultak; a Kisasszonyok; a Csillagvirágok; A szerelem színei; A falka. A Homeland: A belső ellenség című, többszörösen díjnyertes sorozatban az egyik főszereplőt (Carrie) ő alakítja. Díjainak nagy részét ennek a szerepnek, és persze erőteljes alakításának köszönheti. Boldog születésnapot kívánunk!

Kép előnézete

Összeállította: Aleva Zoli

629 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>