Folytatódik a rovatunk.

115 évvel ezelőtt született József Attila, Baumgarten- és posztumusz Kossuth-valamint Magyar Örökség-díjas költőnk. Az 1998-ban felfedezett, 39971-es kisbolygót, róla nevezték el. A magyar költészet egyik legjelentősebb alakja 32 éves korában lett öngyilkos, irodalmi öröksége viszont „halhatatlanná” tette őt. 1964 óta az ő születésnapja egyben a magyar költészet napja is, így tisztelegve felbecsülhetetlen értékű életműve előtt.

Kép előnézeteSzeretettel köszöntjük 64. születésnapja alkalmából hazánk egyik kiválóságát, az emblematikus Sohase mondd címet viselő dal előadóját, a Jászai Mari- és Déryné-díjas, érdemes művészt; A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés birtokosát, a Honeybeast együttes énekesnőjének édesanyját: Hernádi Judit színésznőt. Olyan filmekben láthattuk őt többek között, mint: A pogány Madonna; Mephisto; Szamárköhögés; Szamba; A miniszter félrelép; Ámbár tanár úr; Le a fejjel!; Hasutasok.

Kép előnézete54. életévét töltötte be a mai napon Lisa Stansfield angol énekesnő, dalszerző és színésznő. Ki ne ismerné az All Around the World című számát, amelyet először egyedül, később pedig a néhai énekes zsenivel, Barry White-tal duettben is sikerre vitt. Az énekesnő egyébként játszott a Szerelem határai című filmben is, amelyben többek között Keira Knightley, Sienna Miller és Cillian Murphy voltak a partnerei. A Someday (I’m Coming Back) című dala, amelynek társszerzője is, szerepel a Whitney Houston és Kevin Costner főszereplésével készült, a Bodyguard (Több, mint testőr) címet viselő filmben, és azon a kislemezen is, amelyen a film betétdalai szerepelnek. Ő jegyzi még többek között a Tisztességtelen ajánlat (Demi Moore, Robert Redford) című film betétdalát is. A Make It Right elnevezésű kislemezének címadó dala, a nagy sikerű sorozat, a Beverly Hills 90210 egyik betétdala volt. Feldolgozásai szintén sikeresek voltak, többet be is emeltek egy-egy filmbe (Szeretném, ha szeretnél, Mona Lisa mosolya). Lemezei több millió példányban keltek és kelnek el világszerte.

Kép előnézete33 éve hunyt el Váradi Hédi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a néhai Bessenyei Ferenc – aki szintén kiváló színészünk volt – egykori felesége. A művésznő pályatársa volt többek között Psota Irén és Soós Imre is. Noha, sajnos korán (57 évesen, hosszan tartó betegsége következtében) itt hagyott minket, ennek ellenére, és szerencsére, számos játék-és tévéfilmben szerepelt. Klasszikusan finom orgánumát több mesehős is őrzi. Ő kölcsönözte a hangját többek között: a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki című rajzfilm Irmájának; a Frakk a macskák réme Szerénkéjének; a Mazsola és Tádéból utóbbinak; valamint az 1937-es Hófehérke és a hét törpe címszereplő mesehősnőjének. Az ő szinkron hangján szólalt meg az említettek mellett Judy Garland, Marilyn Monroe, Vivien Leigh, Bette Davis, Marlene Dietrich, Anita Ekberg és Ingrid Bergman színésznő is.

Kép előnézete120 évvel ezelőtt született Grosschmid Sándor Károly Henrik, vagy ahogy mindenki ismeri, Márai Sándor. Az egykori írót, költőt posztumusz Kossuth- és Magyar Örökség-díjjal tüntették ki.

Kép előnézete265 évvel ezelőtt született James Parkinson, angol gyógyszerész, sebész, geológus, paleontológus és politikai aktivista. Az 1817-es Egy tanulmány a remegő bénulásról című munkája tette őt igazán ismertté, amiben elsőként írta le a „reszkető bénulás” állapotát. Később Jean-Martin Charcot, francia neurológus professzor, a modern neurológia megalapítója, ezt Parkinson-kórra nevezte át az ő tiszteletére. Olyan hírességek szenvedtek és szenvednek ebben a gyógyíthatatlan betegségben, mint Michael J. Fox, Neil Diamond, Bob Hoskins, Salvador Dali, vagy Johnny Cash. Április 11. a Parkinson-kór szomorú világnapja.

Kép előnézete

650 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>