Folytatódik kultúrtörténeti kalandozásunk.

52. születésnapját ünnepli a mai napon az Oscar-, Golden Globe-, Emmy-, és BAFTA-díjas amerikai színésznő, Patricia T. Arquette. Olyan sorozatokban láthattuk őt többek között, mint: A tett; A médium; a Szökés Dannemorából; a Boardwalk Epire-Gengszterkorzó; vagy a CSI: A helyszínelők. Néhány film, amiben szintén emlékezetes alakítást nyújtott: Stigmata; Tiszta románc; Sráckor; Holtak útja; Ed Wood; A szabadság ösvényein; és a Vadvirágok. Boldog születésnapot kívánunk az Arquette testvérek (Rosanna, David, Richmond, és a néhai Alexis) egyikének, Nicolas Cage, valamint Thomas Jane egykori feleségének, aki egyike korunk briliáns tehetségű színésznőinek.

Kép előnézete54. születésnapján köszöntjük Robin Gayle Wright, Golden Globe-díjas amerikai színésznőt. Láthattuk őt többek között a: Forrest Gump; a Wonder Woman; A sebezhetetlen; A tetovált lány; A dolgok állása; vagy a Bűnös viszonyok című filmekben, valamint a Kártyavár címet viselő, nagy sikerű sorozatban is.

Kép előnézete77 éves lett a mai napon Jack (John) O’Halloran, amerikai ökölvívó és színész. Ha máshonnan nem is, a Christopher Reeve főszereplésével készült Superman-filmekből egészen biztos, hogy ismerős lehet az úriember. Ő formálta meg ugyanis Non-t, aki egyike volt Zod tábornok kryptoni, szuper erejű lázadóinak. Jó egészséget kívánunk!

Kép előnézete47 évvel ezelőtt hunyt el Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, akit „csak” Pablo Picasso-ként ismerünk mindannyian. A világhírű művész – akinek első szava a ceruza volt, legalábbis a róla keringő régi történetek szerint-, nagyon szép kort élt meg, 91 éves korában hagyta itt a földi létet. Ez azért is lehet érdekes információ, mert a vele kapcsolatos történetek szerint születésekor, 1881-ben a bába halottnak nyilvánította, ugyanis  nem lélegzett. Miközben a szülésben segédkező nő vigasztalta a halottnak hitt kicsi édesanyját, a családtagok között idegesen ott ácsorgó nagybácsi rágyújtott, és a füst szétterjedt a szobában. A pici baba pedig csodák-csodájára, sírni kezdett. A kicsi ezért is kapott ennyi, szentekhez is köthető keresztnevet. Hála gyanánt, az égieknek… Tudósok szerint miközben a kis Pablo édesanyja (vele) vajúdott, ő közben enyhe agyvérzést kaphatott és oxigénhiányos állapotba került. Ez magyarázhatja a sírás nélküli világrajövetelt, és a pillanatnyi élettelennek tűnő állapotát is. Sérülhetett a bal agyféltekéje, ami megmagyarázza, hogy a későbbiekben miért volt szinte képtelen megtanulni írni, olvasni és számolni. A jobb agyféltekéje ezzel szemben fokozott intenzitást kapott, ez is magyarázhatja festői zsenialitását. A NatGeo Géniusz című antológiasorozatának 2. évadában (amelyet javarészt hazánkban forgattak) Antonio Banderas keltette életre a művészt.

Kép előnézete

A listát, a képeket összeállította: Aleva Zoli

583 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>