Folytatódik rovatunk.

1452-ben, 568 évvel ezelőtt született a világ egyik legnagyobb művésze, az itáliai Leonardo di ser Piero da Vinci. Egy személyben volt ő festő, szobrász, tudós, matematikus, mérnök, feltaláló, építész, zeneszerző, költő, író, szóval egy igazi polihisztor, aki nyugodtan mondhatjuk, hogy megelőzte a korát, és olyan században alkotott lenyűgöző műveket, amelyben finoman szólva sem állt rendelkezésére minden lehetőség ehhez. Ő volt a reneszánsz ember „őstípusa”, akit élete végéig hajtott a kíváncsiság. Úgy ismert, hogy agyvérzés következtében vesztette életét, 67 éves korában, 1519-ben. Leghíresebb festményei a Mona Lisa, a Hölgy hermelinnel, és Az utolsó vacsora. Érdekesség, hogy Leonardo DiCaprio miatta kapta az egyik keresztnevét. Történt ugyanis, hogy édesanyja, amikor várandós volt vele, a nagy művész egy festménye előtt állt egy múzeumban, és ekkor a pocaklakó Leo rúgott egyet. A névválasztás pedig mondhatni, így adta magát. És milyen jó döntés volt…

Kép előnézete61. születésnapján szeretettel köszöntjük a kétszeres Oscar- és Golden Globe-, valamint Emmy-és BAFTA-díjas angol színésznő, forgatókönyvírót, Emma Thompsont. Számos filmben láthattuk már, íme ezek közül néhány: Sok hűhó semmiért; Értelem és érzelem; Igazából szerelem; Utolsó látogatás; Egy lányról; Lear király; Múlt karácsony; Nanny McPhee – A varázsdada; Harry Potter és az azkabani fogoly; Napok romjai; Junior; Büszkeség és balítélet; Legenda vagyok.

Kép előnézete86 éves a Nemzet Színésze, Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a József Attila Színház és a Vidám Színpad örökös tagja, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje és A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa, Süsü örök hangja: Bodrogi Gyula. Jó egészséget kívánunk a művész úrnak!

Kép előnézete82 éves Claude Joséphine Rose Cardinale, művésznevén Claudia Cardinale, az Arany Medve életműdíjjal is elismert olasz színésznő. Olyan filmklasszikusokban is szerepelt, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat; A párduc; 8 1/2; A Rózsaszín Párduc; Cartouche; vagy az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. Jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk a művésznőnek!

Kép előnézete30 éve hunyt el Greta Louisa Gustafsson, Életmű (Oscar)-díjas svéd színésznő, aki Greta Garbo néven vált ismertté az egész világon. Játszott többek között a Mata Hari; A kaméliás hölgy; az Anna Karenina; Az asszony ingatag; és a Vad orchideák című filmben is. Utolsó éveiben teljes magányban, önkéntes elszigeteltségben élt. Híressé vált, ehhez kapcsolódó mondata: „Azt akarom, hogy hagyjanak egyedül.”

Kép előnézete


30. születésnapján köszöntjük az egykori Harry Potter-filmek sztárját, Emma Charlotte Duerre Watson, angol filmszínésznő, modell, feminista aktivista és filantrópot. Számos filmben láthattuk, íme ezekből egy csokornyi: Egy különc srác feljegyzései; A kör; Noé; Kisasszonyok; A szépség és a szörnyeteg; Balettcipők; Itt a vége; Egy hét Marilynnel.

Kép előnézete


°
23 éves lett a Trónok harca sztárja, Maisie Williams, aki Margaret Constance Williams néven látta meg a napvilágot. Szerepel többek között: Az új mutánsok; a Mary Shelley – Frankenstein születése; és A szeretet könyve című filmekben. Boldog születésnapot kívánunk!

Kép előnézete38. születésnapja kapcsán köszöntjük Seth Aaron Rogen, kanadai származású amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró és humoristát. Számos filmben okoz(hat)ott már nekünk vidám pillanatot, íme egy sor ezekből: Én, a nő és plusz egy fő; Szeka-túra; Ki nevet a végén?; Felkoppintva; Rossz szomszédság; Ananász expressz; Itt a vége; 40 éves szűz; A szerv; Csekély esély.

Kép előnézete

41 éves lett Luke George Evans, walesi színész, színházi előadóművész és énekes. Olyan filmekben láthattuk őt, mint: Az ismeretlen Drakula; A szépség és a szörnyeteg; az Anna; a Midway; A lány a vonaton; a Halhatatlanok; a Mami; a 10×10; a Robin Hood, vagy a javarészt hazánkban forgatott The Alienist című sorozatban. Boldog születésnapot kívánunk!

Kép előnézete

Összeállította: Aleva Zoli

529 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>