Ez alkalommal egy magyar dokumentumfilmet ajánlunk.

A műfaj könnyen megtéveszthet minket, a dokumentumfilm kifejezésből nem pont a szórakoztatás és az élvezet az, amire elsőre asszociálnánk, sokkal inkább egy nyers, kissé száraz tényleges információkat tartalmazó film juthat eszünkbe. Ennek ellenére ez az alkotás kiválóan játszik a lelki világunkkal, helyenként megnevettet és a végén egy kicsit talán átértékeljük a saját helyünket a világban.

A történet a legendás Spartathlon nevezetű 246 km-es ultramaratoni futóversenyt mutatja be, néhány futó életén és mentális megpróbáltatásain keresztül. Egy francia édesapa, a kissé autisztikus tulajdonságokkal rendelkező fia és az őket kísérő anyuka, egy német futónő, aki elveszítette kisfiát és ez elől ”menekül”. Két magyar szereplője is van a történetnek, az egyik Szabó Béla, aki nem a neve ritkaságával tűnik ki a magyar emberek közül. A Spartathlon szabálya, hogy aki öt alkalommal megpróbálta a versenyt, de egyszer sem ért célba, az többször nem állhat rajthoz, ezért ő a megmérettetést követő napokban egyedül, a versenyen kívül vág neki a távnak felesége segítségével. A másik magyar futó pedig maga a rendező, Simonyi Balázs, aki szintén mesél arról, hogy hogyan indult el a futókarrierje a depressziótól, és jutott el egészen a Spartathlon többszörös teljesítéséig. Kendőzetlenül kimondja érzéseit a 246 km folyamán, amelyek megmutatják, hogy az ultramaratoni futás egyáltalán nem emberfeletti teljesítmény, hanem, mint ahogy a rendező is vallja „ember alatti”, mivel mindenféle méltatlan helyzetbe hozzák magukat, koszosak, büdösek és elesettek, egyáltalán nem felfedezhetőek a hősökre jellemző tulajdonságok.

ULTRA (2017) | Teljes filmadatlap | Mafab.hu

Nem kell romantikus filmet néznünk, az Ultrában is vannak olyan jelenetek, amelyek úgy facsarják meg az ember szívét, mint Jack halála a Titanicban.

Simonyi Balázs rendkívüli emberségről és nem kis rendezői tehetségről tett tanúbizonyságot, aki pedig megnézi ezt a filmet, az garantáltan a hatása alatt lesz pár napig, és átgondolja, hogy mik is a valódi értékek az életében. Ha sportolsz, vagy csak némi motivációra van szükséged az életedhez, akkor néha olyan dolgokban találod meg az inspirációt, amelyekre nem is gondoltál volna. Ha épp van egy kis szabadidőd, akkor egy kis mentális feltöltődésnek ajánlom az Ultra című filmet, Simonyi Balázs rendezésében.

Vendégszerzőnktől

Képek: Port.hu, Mafab

638 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>