Négy hét után véget ért a Kérgesszívűek sorozat, amit ahogy ígértem, végig néztem és azt kell, hogy mondjam, nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltem az elején.

Az első két epizód alapján egy izgalmas, komplex sorozatra számítottam, azonban a részeken végighaladva inkább egy vontatott, lassan kibontakozó történetre lettem figyelmes. Mindig egyfajta várakozó állásban voltam, hogy most végre fog valami érdekes, izgalmas történni és rájövök, hogy mire akar kilyukadni a sztori, azonban ez sajnos nem történt meg. Igaz, hogy folynak az események, pl. több románc, ellentétek bontakoznak ki, de valahogy mégsem éreztem azt, hogy lekötötte volna a figyelmemet a további hat rész.

Az elején nagy érdeklődéssel tekintettem a történetre, nem csak a történelmi téma miatt, hanem a belengetett misztikum okán is, de utóbbi sajnos elmaradt, illetve leragadt annál, hogy az indián Marie felboncol egy kost és abból próbál jósolni. Azért ez elég kevés ahhoz, hogy misztikumról beszéljünk. Ezen kívül Trepagny figurája tűnt még ezoterikusnak, de ő végül inkább átfordult furába, ha lehet ezt mondani. Nem mellesleg az ő alakítását emelném ki először. David Thewlis kiválóan hozza a figurát, érdekes, játékos és néhol vicces elemeket keverve a szerepébe. Nekem ő lett a kedvencem.

De)formálódó új világ – Kérgesszívűek kritika | Barkskins – Filmtekercs.hu

Érdemes jobban szemügyre venni, hogy a történet mennyire illeszkedik a történelmi háttérhez, hiszen végül is egy ilyen műfajú sorozatról van szó. Eddig én magam sem tudtam sokat a franciák kanadai gyarmatait illetően, de kis utána olvasást követően állíthatom, hogy a fő vonalakat abszolút lefedi a történet. Érzékelhetjük a helyi indiánok és a betelepülők közötti ellentéteket, majd az angolok megjelenésével azt, hogyan akarják kitúrni a franciákat. Ezen kívül olyan emberek történetével ismerkedhetünk meg, akik új életre vágynak, többek között a királyi leányokat is, akiknek az anyaországban sok esetben nem lett volna esélyük egy boldogabb életre.

Tulajdonképpen határozott fő vonalat nem találni a történet során, de ha mégis nagyon szeretnék keresgélni, akkor az angol-francia ellentétet hoznám fel. Alapvetően az angolok próbálnak a francia telepesekkel kiszúrni és megszerezni a földjüket úgy, hogy az irokéz indiánokat buzdítják a franciák ellen, fegyvereket adnak nekik. Persze a bennszülöttek naiv, primitív népként vannak feltüntetve, így könnyen bedőlnek az angolok kavarásának. Azonban ez az egész szál elég kesze-kuszára sikerült. Sokszor nehezen követhető, hogy egyes szereplők éppen melyik tábort erősítik, pl. Cooke vagy Duquet. Aztán ahogy bontakoznak ki jobban az események ezen a szálon, már nagyon vártam volna egy feloldást, de ez sajnálatos módon nem történt meg, illetve csak egy esetleges folytatás ígéretével kecsegtet a sorozat vége.

Egy másik, tulajdonképpen kibontatlan szál a királyi lányok férjhez adása. Ez is körülményesen történik, túl sokáig időzünk azon, hogy ki/mikor/hogyan megy férjhez és mégis kiszámítható, hogy kit választanak maguknak a lányok. Ezt követően pedig csak két fiatal történetét követhetjük nyomon, de azok sincsenek eléggé kibontva. Az egyik a mindig morcos, undok Melissande, aki Trepagny felesége lesz. A másik Delphine, akit gyerekként megbélyegeztek és emiatt a házassága alig tart egy napig. Ezen a vonalon is valahogy többet vártam volna. Egyébként, ha valakit említenem kell, hogy jellemfejlődésen megy keresztül a sorozat folyamán, az Delphine lenne, annak ellenére, hogy elég kevés jelenetben szerepel. Az elején egy szerény, visszahúzódó, sajnálatra méltó lányt látunk benne, de miután a fogadós felesége, Mathilde felkarolja, azt érzi a néző, hogy egy talpraesett, bátor lány lép a helyébe.

Mathilde története is érdekesnek ígérkezik. Megölik a férjét, így egyedül marad a fogadó vezetésével, ami valahogy ebben a világban egyedi, hogy egy nő vezet egyedül egy vállalkozást. Nagyon talpraesett, szókimondó, ami szintén nem jellemző ebben a korban a nőkre, de mindemellett segítőkész. Például befogadja az irokéz támadásból megmenekült lányt, Renardettet, akit foggal-körömmel véd ezután. Renardette különben egy rejtély marad a történet folyamán. Ő a szemtanú az első részben történt irokéz támadásra a franciák ellen, de nem hajlandó megszólalni. Viszont kiderül, hogy akár ölni is képes lenne. Szinte félelmetes a figurája.

Akitől még sokat vártam volna, az Rene Sel, hiszen őt fedeztem fel, mint favágót a sorozat plakátján is. Sajnos tőle sem kaptam meg a kielégítő történetet. Azt hittem, hogy valahogy köré fog rendeződni a sztori, de inkább félig-meddig önálló szálat kapott. Az egyedüli érdekesség, ami vele történik az egész évad során, hogy az irokézek markába kerül és onnan sikeresen megmenekül Trepagny segítségével. Ezen kívül Melissande kicsikarja Trepagny-ből, hogy Rene vegye feleségül Mariet, mivel így akarja eltenni láb alól. Azonban ez nem történik meg, pedig én az elejétől kezdve azt hittem, hogy Rene és Marie össze fognak jönni.

Érdekes módon a végére bontakoznak ki ezek a románcok, ami nekem már egy kicsit későnek tűnik. Mathilde és a városkapitány, Bouchard, aranyos, kedves párt alkotnak. Cooke és Delphine egy fura kettősnek tűnik, lévén az egyik angol, míg a másik francia. És az előbb említett Rene és Marie, akiknek végülis nincs is jövőjük együtt.

Azért, hogy valami jót is említsek a sorozat kapcsán, ami miatt érdemes végig nézni, az a helyszín és a kosztümök. Nagyon tetszett, hogy igazán úgy érezhettem, mintha a 16-17. századi kanadai vidéken lennék. A gyönyörű erdő, a fából épült város mind-mind segített abban, hogy a képzeletem magával ragadjon és beolvadjak a szereplők közé. Ezen kívül az emberek öltözéke is mindig illett a korhoz és az adott karakter jellegéhez, ami egy történelmi sorozatnál elengedhetetlen.

Végül visszacsatolnék a sorozat címére, ami az első két rész során elgondolkoztatott. Végig nézve a szériát, már világossá válik, hogy az akkori kor szellemére értelmezhető, hogy kérgesszívűek. Az emberek nem mutatják ki az érzelmeiket, a saját érdekeiket tartják elsősorban szem előtt és csak az önnön boldogulásuk a legfontosabb. Persze minden éremnek két oldala van, csak meg kell fordítani és meglátni egy teljen más aspektusát, akár az embernek is.

HOLLYWOOD SPY: NATIONAL GEOGRAPHIC REVEALS AIRING DATE FOR THEIR NEW 17TH CENTURY EPIC TV SAGA BARKSKINS AND IT IS SOON!

Összességében nézve egy érdekes, kevésbé ismert történelmi momentumot megjelenítő sorozat a Kérgesszívűek, azonban a történet eléggé vontatott. Azt, hogy lesz-e folytatása, még nem tudni, de nem vagyok benne biztos, hogy aki az első évadot látta, szívesen folytatja majd a következővel.

Kép: Hollywood Spy, TMDb, Filmtekercs

295 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>