Következő cikkünkben egy Oscar-díjas színésznőt igyekszünk bemutatni.

Alapvetően jellemző ránk, hogy szeretünk címkézni, szeretjük, ha mindenkivel kapcsolatban van egy erős, megfellebbezhetetlen értékítéletünk. Csinos díva, igazi sármőr, rejtélyes hódító, hangzanak általában felszínes verdiktjeink. Ha Reese Whiterspoont akarnánk egy ilyen kategóriába besorolni, akkor bizony komoly akadályokba ütköznénk. Csinos naiva? Nem egészen. Kegyetlen producer? Ez sem az igazi. Talán egy kicsit mindkettő, valójában azonban egyik sem. Reese Whiterspoon egy összetett személyiség, aki amellett, hogy időről időre bizonyítja színészi tehetségét, legtöbb kortársánál hamarabb ébredt, így ma már aktívan befolyásolja, hogy miben szerepel, produkciós cége egyre nagyobb szeletet hasít ki, főként a tévés piacon. Következő cikkünkben megpróbálunk mögé látni a személynek, megpróbáljuk megérteni Hollywood egyik legfényesebb csillagát.

Reese Whiterspoon 1976. március 22-én látta meg a napvilágot New Orleansban, szülei egészségügyi pályán dolgoztak. Kisgyermekként vallásos nevelést kapott, későbbi visszaemlékezéseiben fontos mérföldkőként hivatkozik erre, ” empátiára, udvariasságra, és felelősségre tanított”- fogalmazott egy alkalommal. A kis Reese gyermekkorában kitűnő eredményekkel végezte az iskolákat, többek között már ekkor is kiütközött olvasásszeretete. ” Szó szerint elvesztem a fejem a könyvesboltokban, komolyan, egyszerűen mindent meg akarok venni. „- fogalmaz később a színésznő. Az irodalom iránti szenvedélye okán a Stanford Egyetemen egy ideig irodalmat tanult, azonban tanulmányai megszakadtak, ugyanis a színészi karrierje túl sok időt vett már ekkor igénybe.

1991-ben egy nyílt castingon kapta meg élete első filmszerepét, a Holdember című felnövéstörténetben Dani Trantet, egy 14 éves lányt játszott, aki beleszeret a szomszédjába. Alakítása rögtön komoly visszhangot váltott ki, Roger Ebert a legendás filmkritikus például így fogalmazott: ” A lány első csókja az egyik legbájosabb apró pillanat, amit valaha filmben láttam”. A következő években leginkább sorozatokban szerepelt, fontos év volt 1996 a színésznő életében, a Rettegés című filmben Mark Wahlberggel szerepelt, a Freewayben Kiefer Sutherland oldalán játszott. A legtöbben talán a Kegyetlen játékok című film kapcsán találkozhattak először Reese Whiterspoon nevével, ez a film ma már szinte kultstátuszba emelkedett. A borzasztó magyar címmel rendelkező Gimiboszi( Election) is fontos állomás volt a színésznő karrierjében, többek között Golden Globe-ra és Independent Spirit Awardsra is jelölték az alkotásban nyújtott alakításáért. A film rendezője a következőket nyilatkozta Whiterspoonnal kapcsolatban:

Megvan az a képesség benne, hogy míg a férfiak vonzónak találják, addig a hölgyek szeretnének a barátnői lenni. Igazán vicces és bájos, gyakorlatilag bármire képes.

2001-ben aztán jött a Doktor Szöszi, mely a teljes világhírnevet hozta el a színésznő számára, bár a későbbiekben kiderül, hogy negatív hozadékai is voltak a szerepnek. 2005-ben legnagyobb szakmai sikerét aratta, June Cartert formálta meg James Mangold A nyughatatlan című filmjében, ezért az alakításáért meg is kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. A következő években ugyan sorra kapott szerepeket, azonban valóban nem tudott kilépni a Doktor Szöszi által kreált skatulyából. ( Kiemelésre talán a Mud című film, illetve az újabb Oscar-jelölést hozó Vadon érdemes.). Whiterspoon azonban úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a sorsát, és produkciós céget alapít, ezzel valóban befolyásolván, hogy milyen szerepeket játszik el. Elmondása szerint a végső lökést egy férjével való beszélgetés adta meg, aki felhívta a figyelmét arra, hogy ha már úgy is annyi könyvet olvas, filmre is vihetné azokat. Mégiscsak jól jött tehát a klasszikus irodalmi műveltség.

Ha valamit végre akarsz hajtani, akkor tedd! Ülhettem volna a szobámban, panaszkodhattam volna a szűkölő lehetőségekről, várhattam volna a hívásokat. Ehelyett azonban végigtelefonáltam az összes stúdiót, igyekeztem én megtenni az első lépést.

Cégével( Hello Sunshine) azóta hatalmas sikereket ért el, jelenleg egy időben fejlesztenek sorozatot az HBO-nak, a Netflixnek, az Amazonnak és az Apple-nek. Whiterspoon leginkább erős női karaktereket a középpontba állító történeteket adaptál, ezekben olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Nicole Kidman, Laura Dern, vagy éppen Meryl Streep.

Kiemelendő még a könyvklubja, melyet a közösségi médiában tart fenn, ennek keretein belül szintén leginkább női történeteket ajánl, olyan címek kerültek már elő például, mint a Kis tüzek mindenütt, vagy az Ahol a folyami rákok énekelnek. Emellett nő- és gyermekjogi aktivistaként is ismert a tevékenysége, a Time’s Up mozgalom egyik vezéralakja, a Weinstein-ügy kapcsán ő is elmesélte saját történetét.

Mi a magunk részéről reméljük, hogy folytatódik az utóbbi évek tendenciája, és hasonlóan minőségi sorozatokat, filmeket kapunk majd Reese Whiterspoontól. A mai napon mindenesetre boldog születésnapot kívánunk neki!

Vigh Martin

Kép: Bloomberg, Port. hu, Goostuff, Velvet

Forrás: IMDb, Wikipédia vonatkozó szócikkei, Hollywood Reporter, New York Times, Guardian

663 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>