Helyek, ahol kézzel lehet tapintani a természetfeletti jelenlétet. Sokak nevében beszélhetek, amikor azt mondom, hogy imádjuk a hoteles horrorsztorikat. A tudat, hogy olyan helyen hajtod álomra a fejed, ahol korábban bármi történhetett anélkül, hogy valaha a tudomásodra jutna, már önmagában felborzolja a magamfajta horrorfanok lelkét. Nem véletlen, hogy az irodalomtörténet, illetve a film- és sorozatkultúra is bőven merít ebből a témakörből. A Netflix február 10-én megjelent, Tetthely: A Cecil Hotel című négyórás dokumentumfilm sorozatának középpontjában egy rejtélyes haláleset áll. Megnézed, mert vonzódsz ezekhez a történetekhez. Aztán rájössz, hogy ebben pont nincs semmi természetfeletti, és egy dokumentum sorozat esetében ez így van rendjén. 

A sorozat középpontjául szolgáló történet mára már közel sem számít rejtélyesnek. Bár Elisa Lam halálával kapcsolatban sok kérdés merült fel, ezek a nyomozás során megválaszolásra kerültek. Az esettel kapcsolatos információk felborzolták a közvéleményt, és teret adtak egy olyan társadalmi jelenségnek, amit netes nyomozásnak hívunk. Tulajdonképpen ez az a folyamat, ami által egy viszonylag hétköznapi halálesetből is könnyen megoldhatatlan misztikum válhat. Ez volt a helyzet Elisa Lam halálával kapcsolatban is, a sorozat pedig helyre teszi a legtöbb kérdést az üggyel kapcsolatban. Valljuk be, szükségszerű volt már tisztázni ezt az ügyet! De ezt nem csupán Joe Berlinger ismerte fel, a Discovery ID is futtat egy sorozatot, amiben a Cecil Hotel kerül górcső alá. 

Elisa Lam önkereső útja

21 évesen teljesen megszokott lehet, ha valaki az önmegvalósítás kezdeti szakaszát éli. Így volt ezzel Elisa Lam is, aki arra a következtetésre jutott, hogy az életcélja megtalálásának érdekében útnak indul, és beutazza Amerika Nyugati partját. Olyan fiatal lányt kell elképzelnünk a személyében, aki nem tudja pontosan, hogy mit akar az élettől, és az érzéseit, gondolatait gyakran osztja meg a közösségi oldalakon. A tumblr oldala hemzseg a szélsőséges érzelmi állapotait bemutató posztoktól. Ugyanis bipoláris zavarral küzdött. A szülők problémái ellenére is beleegyeztek az utazásba, de a hosszabbra tervezett utazás Los Angelesben tragikus véget ért. Itt jön a képbe a hírhedt Cecil Hotel.  Útja során Elisa folyamatosan tartotta a kapcsolatot a családjával, így hamar feltűnt, hogy baj történhetett. Az eset 2013-ban történt, és eleinte eltűnésként kezelték. A Hotel egyik biztonsági kamerájának felvételét nyilvánosságra hozták, annak reményében, hogy az állampolgárok is segíthetnek a nyomozásban. Itt jön el az a pont, ami alapvetően meghatározza az egész történet alakulását. Ugyanis onnantól, hogy nyilvánosságra került a felvétel az internet népe őrült nyomozásba és összeesküvés-elmélet gyártásba kezdett. A négy perces videó valóban gyanús, de közel sem megmagyarázhatatlan. Elisa Lam belép a liftbe, furcsán nyomkodja a gombokat, ki-be lépked a liftajtón, közben zavartan viselkedik, és olyan, mintha beszélne valakihez. Végül kilép a liftből és eltűnik. 

 

Ha ez az eset most történne, és terjedne egy ilyen videó az interneten, mindenféle háttérinformáció nélkül, az mindannyiunk számára ijesztő lenne. A sorozat pedig erre épít. Tudatosan elhallgat válaszokat, hatásvadász elemekkel tárja elénk Elisa Lam történetét. Kevés hangsúlyt kap az, hogy a nyomozás több ponton kisiklott. Bár átkutatták az egész épületet, elsőre nem találták meg a lány holtestét. Pedig végig ott volt. A tetőn. Az egyik víztartályban. A sorozatban nyilatkozó nyomozó a legnagyobb természetességgel mondja el, hogy átkutatták a tetőt is, még helikopteres segítséget is kaptak. Itt jön rémisztő kérdésként – amit a sorozat készítői nem tesznek fel a nyilatkozó nyomozónak –, hogy hogyan lehetett figyelmen kívül hagyni egy ilyen ügyben egy nyitott tartályfedelet? Mert nyitva volt. A rendőrség másik ballépése egy orbitális félrenyilatkozás volt. Ekkorra már mindenki árgus szemekkel figyelte, hogy hogyan alakulnak az események, erre a rendőrség azt nyilatkozta, hogy a tartály fedele, amelyben megtalálták a lány holttestét, a helyén volt. Teljesen érthetően mindenki azt gondolta, hogy kívülről lett lezárva, hiszen a felvételek is bizonyítják, hogy belülről lehetetlen lett volna bezárni. Ez az információ olyan lavinát indított el, ami megállíthatatlanná vált, és az internetezők nagy része azt találgatta, hogy mi történhetett a lánnyal. Társadalmi jelenség. Olyan, ami ma is megtörténhetne, és amivel egy dokumentumsorozatnak másképp illene foglalkozni. Lehetőleg nem úgy, mintha a netes nyomozók is valódi szakértők lennének. Pedig bármennyi energia is kerül egy nyomozásba, a laikus sosem lesz hozzáértő személy. A sorozat pedig görgeti tovább az eseményeket, többször elismételve azt, hogy bármi állhat a háttérben. Lehet természetfeletti esemény, lehet gyilkosság, tulajdonképpen minden lehetőségre figyel, csak az igazságra nem. Miszerint egy sajnálatos baleset történt. 

A Cecil Hotel, mint bűntanya

A hotel rengeteg gyilkosság, öngyilkosság, erőszakos bűncselekmény helyszínéül szolgált az elmúlt fél évszázadban. Ebben még nem kell különösebben rejtélyt keresni, hiszen elhelyezkedéséből adódóan érthető, hogy könnyen került az ilyesfajta cselekedetek színterévé. Los Angeles belvárosában helyezkedik el, és a szálloda közvetlen környéke a rossznevű Skid Row, ami magyarra ültetve nagyjából ennyit tesz: a „lecsúszottak útja”. Az 1926-ban épült hotel hosszú ideig egy impozáns hely volt, a világválság azonban megtépázta. Innen egyenes út vezetett odáig, hogy olyan emberek szállója legyen, akik alapvetően a hajléktalanság szélén állnak. A turisták hosszú ideig hittek a kecsegtető hirdetéseknek: belvárosi, olcsó szállás Los Angelesben, mára azonban már jól ismertek a szálló körülményei. A Tetthely: A Cecil Hotel számomra ezen a ponton is hiányosságokat mutat. Nem írja le a leépülés folyamatát, nem állítja szembe egymással a lényeges ellentéteket (hajléktalanok – turisták). Csak egy rövid bemutatás erejéig jelzi, hogy mégis milyen a hotel környéke, pedig az üggyel közel négy órában foglalkozó sorozat lehetőségei teljesen megadták volna az esélyt a probléma gyökerének feltárására. Ehelyett kapunk egy halom vágott videót olyan netes nyomozóktól, akik megkérdőjelezik a rendőrségi eljárást, a patológus jelentését, a szálloda szerepét, azaz mindent. Teszik mindezt egyszerű megfigyelőként. Sokszor lendíthet egy-egy ügy megoldásán a polgári segítség, de ez nem az a történet, így a készítők rovására írható, hogy ugyanakkora teret engednek az önjelölt nyomozónak, mint a tényeken és szakértői véleményeken alapuló valódi megoldásnak. 

Megválaszolt kérdések

A történet homályosabb részei mára már teljesen tisztává váltak. Elisa Lam súlyos betegséggel küzdött, ami az életébe került. Hallucinált, hiszen nem szedte rendesen a gyógyszereit. Testvére elmondása szerint több alkalommal váltak súlyosabbá a tünetei, volt olyan is, amikor azt képzelte, hogy üldözi őt valaki. Ez teljes egészében megmagyarázza a liftjelenetet is. Egy megoldott és lezárt üggyel állunk szemben. A sorozat pedig aránytalanul hosszú, továbbá lényeges kérdéseket hagy figyelmen kívül. Ennek ellenére érdemes megnézni annak, aki úgy érzi, hogy vannak még megválaszolatlan kérdések az ügyben. Miután megnézi, már nem lesznek, mert bár szerkezetileg aránytalanul, de a Tetthely: A Cecil Hotel adja, amit egy true crime-nak adnia kell, megtudjuk az igazságot. 

457 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>