Többször leírtam már, amit egyébként mindenki tud,hogy a remake-ek és szuperhősös filmek időszakát éljük, és ezt nem tartom jónak. Most előbbiből kaptunk egy blockbustert, amelyet moziban sikerült megnéznem. 

Moziban. Ezt azért tettem hozzá, mert például Németországban a Mulan élőszereplős újrázása nem kerül a filmszínházakba. Akinek van Disney+ előfizetése, az 21,99 euró extra felárért megnézheti a filmet. Ennek több előnye is van, a hátrány természetesen az, hogy a hasonló produkciókat a stúdiók – főleg a Disney – , a mozikban szeretné bemutatni, mivel a látvány általában minden felett áll.

A Mulan 1998-as verzióját nem olyan régen tekintettem meg egy Disney-maraton keretein belül, és azt azzal summáztam, hogy jó volt, de a Herkules nekem sokkal jobban tetszett. Most itt van nekünk Niki Caro rendezőnő mozija, ő egyébként nem kezdő a pályán, olyan filmeket álmodott vászonra, mint a Menedék vagy a Bálnalovas. A Disney egyébként eredetileg ázsiai rendezőt szeretett volna, de a híresebb direktorok közül (Pl. Ang Lee) senki sem vállalta a nemes feladatot. A készítőket meg lehet dicsérni azért, mert nem egy az egyben lemásolták az eredeti rajzfilmet, hanem itt-ott alakítottak rajta, ugyanakkor ezen  változtatások ellenére is bátran kijelenthető, hogy  az animációs verzió szórakoztatóbb volt.

Aki esetleg nem tudná, hogy miről van szó, íme a rövid szinopszis: Mulan egy virgonc fiatal nő, aki férfinak álcázva magát belép a seregbe, hogy édesapját megvédje a biztos kudarctól. Ott talpraesettségének és eltökéltségének köszönhetően Kína legnagyobb harcosianak egyikévé válik. A történet egyébként az ország történelmének a része, annak ellenére, hogy valószínűsítik, hogy csupán egy legendáról van szó. A történet fontosságát mutatja azonban, hogy Kínában a tananyag részét képezi Mulan kalandja.

A film egyik legnagyobb kritikája az, hogy látszik, hogy a Disney nagyon széles körhöz szerette volna eljuttatni a Mulant, ami egyrészt érhető, hiszen gyerekfilmként abszolút megállja a helyét. Másrészt viszont a moziban több harcjelenetet láthatunk, rengeteg közelharc és kardcsörte ékesíti a kalandot, arra azonban kórosan figyeltek a készítők, hogy egyetlen egy csepp vér se látszódjon. Ezzel pedig számomra a hitelességét is elveszítette a produkció. Nem azt mondom, hogy Kill bill-i magasságokban, vagy a Rettenthetetlenben látott naturalizmusban kellett volna megrendezni a filmet, de azt nonszenszek tartom, hogy egy harctéren ne legyen egy csepp sem a piros testnedvből. 

És ha már csatajelenetek. A film egyik pozitívuma az impozáns látványvilág, a színek pompásak, a CGI viszonylag rendben van,  de egy ilyen produkciónál én jóval nagyobb monumentalitást várnék el, főleg annak fényében, hogy tudom, keret lett volna rá. A 200 milliós költségvetésbe sajnos nem jutott egyetlen felejthetetlen harcjelenet sem.

Ami nagyon rendben van viszont, az a szereposztás. Sok múlott természetesen a kínai származású, de egyébként amerikai Yifei Liun, aki Mulan szerepét kapta. Mintha rá szabták volna, írnám szívesen, de az én problémám pont az volt a 33 éves színész-énekessel, hogy túlságosan szép arca van ahhoz, hogy bárki férfinak nézhesse. A hangjáról nem is beszélve, amelyet még csak meg sem próbálták nagyon elmélyíteni. A Császár szerepében a korábbi akcióhős, Jet Li látható, de megmondom őszintén, én csak a stáblistát szemezgetve jöttem rá, hogy ő az. Rajtuk kívül is mindegyik színész rendben van, a gonoszt játszó Jason Scott Lee-t is eltalálták, igaz,  a karaktere, és annak motivációi elég kidolgozatlanak maradtak a film folyamán. 

Fentebb írtam, hogy Niki Caroék kicsit eltértek az 1998-as változattól, és ez főleg a feminizmus és a család fontosságának tematikájában nyilvánul meg, és ezt nem csak a chi jelenléte miatt írom. Előbbi a #metoo miatt aktuális, persze az akkori Kínában (és a mostaniban is) az emberi jogok, főleg a nőké, viszonylag ismeretlen volt. Rengeteg sztereotip szituáció van a történetben, amely arra hivatott csupán, hogy később Mulan, mint nő rácáfoljon ezekre. A család fontosságának sulykolása után pedig Dominic Toretto is megnyalná mind a tíz ujját. Oké, nem szép dolog bagatellizálni, de kicsit úgy éreztem, hogy túlzásba vitték ezen üzenet átadásának fokát.

Mindent összevetve úgy jöhet le, hogy a Mulan nem tetszett vagy rossz, és kerüljétek el, de erről szó sincs. Számomra kicsit lelketlen az 1998-as rajzfilmhez képest, ettől függetlenül egy kiváló családi program, a fiatalabb korosztálynak biztosan tetszik majd, ráadásul fontos üzeneteket is tartalmaz, amelyeket a gyereknézők valószínűleg nem fognak annyira tolakodónak és felületesnek ítélni. “Hűséges, bátor, igaz.”

Én örülök, hogy módomban állt moziban megnézni a filmet, a hiányérzetet meg majd kezeljük egy kis Tenettel. Mindenkinek azt ajánlom, hogy nézze meg, már csak azért is, mert ki tudja, mikor mozizhatunk legközelebb ebben a vírusos világban. 

Szerintem: 7/10

 

A Mulan előzetese:

487 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>