Sofia Coppola színésznőként finoman szólva sem váltotta meg a világot, de rendezőként emlékezetes filmeket sikerült a vászonra álmodnia. A legismertebb és legjobb filmje az Elveszett jelentés, amelynek megírásáért átvehette az aranyszobrocskát is. Ezt követően nem volt megállás, sorra kapta a felkéréséket, amelyeket inkább több, mint kevesebb sikerrel abszolvált.

Könnyedebb műfajra eddig nem vállalkozott, az Apple TV-én futó On the Rocks (magyarul valamiért a Felkeverve címet kapta) Coppola első olyan filmje, amely könnyedebb hangvételű. A 24 és az Apple közös produkciója végeredményben vállalható, de a benne rejlő lehetőséget nem sikerült kiaknázni.

Miről szól a film? A történet egy anyukáról szól, aki két kisgyereket nevel férjével, emellett az új könyvén dolgozik. A szürke hétköznapokat kedvese csinos titkárnőjének megjelenése zavarja meg, akire azonnal féltékeny lesz, és több gyanús jel alapján úgy gondolja, hogy férje megcsalja vele. Hogy kiderítse, mi az igazság valójában, nőcsábász apjához fordul segítségért. A kettejük nyomozásáról és kalandjáról szól a film. 

Sofia Coppola gyermekkora kicsit hasonlíthatott a filmbeli főszereplő (Rashida Jones) gyermekkorához, hiszen édesapja világhírű rendező, Francis Ford Coppola, akinek a nevéhez fűződik a filmtörténelem egyik legjobb trilógiája, a Keresztapa “sorozat”. Népszerű apa mellett felnőni nyilván különleges lehet, bár a rendezőnő azt nyilatkozta, hogy nem édesapjáról mintázta a nőket ostromló férfit, akit a mindig zseniális Bill Murray alakít. 

Az On the Rocks sajnos Coppola leggyengébb filmje, kicsit üresnek éreztem, és hiányzott belőle az a különleges látásmód, amely a rendezőnő eddigi filmjeit rendre jellemezte. A nyomozás nem izgalmas, konfliktus nincs is, igazából kicsit egy Tarantino filmre hasonlít, ahol szinte nincs történet, csak egy kiragadott történés.

A film főszereplői pedig jók. Ott van Bill Murray, akit mindig jó képernyőn látni, most is szenzációs. Kedvenc vígjátékom a nevéhez fűződik; évente legalább kétszer megnézem az Idétlen időkiget. Ott van a női főszereplő, Rashida Jones, akit én a Social Network – A közösségi háló című filmből ismertem. A férjet a főleg bugyuta vígjátékai révén (Feketék fehéren, Horrorra akadva) ismert Marlon Wayans alakítja, bár ő annak ellenére nem kap sok szerepet, hogy tulajdonképpen ő áll a középpontban. 

A filmet – számomra – Bill Murray menti meg, aki lubickol ebben a szerepben, és néha érdekes megvilágításba helyezi a férfi-nő kapcsolatot. Nélküle ez a mozi szinte értékelhetetlen lenne, mert lassan folydogál, izgalom és valódi konfliktus nélkül, ezt pedig nehezen bocsátjuk meg, hiszen a koncepció, az alapötlet elegendő lenne egy vicces apa-lánya komédiához. A párbeszédek néha érdekesek, a film néha kicsit vicces, kicsit romantikus, kicsit elgondolkodtató, de hiányzik belőle a fűszer. Mondanivalót, illetve konklúziót nehéz spoiler nélkül írni, így azt nem is teszem meg. 

 

Az On the Rocks ettől függetlenül egynek elmegy, nem bántam meg, hogy megnéztem.  Egy unalmas estén, amikor kint esik az eső, és nincs mit tenni, mint a meleg szobában betenni valamit, és mellette forralt bort kortyolgatni, akár jó választásnak is tűnhet. 

 

A film előzetese:

785 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>