Az Amazon Prime nemrégiben egy dokumentumfilmet forgatott, amelynek középpontjában a német válogatott egykori klasszisa, Sebastian Schweinsteiger áll. A kezdetektől a legendává válásig. A projekt producere Till Schweiger színész (Becstelen Brigantyk), aki nem mellesleg az exlabdarúgó jó barátja.

Előre leszögezném, hogy sosem voltam nagy német labdarúgó fan, és Bastian Schweinsteiger sem tartozott a kedvenc játékosaim közé. Ennek ellenére mondom, hogy ez az egyik legjobb, legérzelmesebb sport témájú dokumentumfilm, amelyet valaha láttam. Profi munka, amely mérnöki precizitással nyúl a témához. 

A dokumentumfilm felépítése, illetve a téma megközelítése a megszokott panelekből építkezik. Feleség, családtagok, csapattársak, egykori edzők, sportlegendák, a Bayer München vezetői, és “Schweini” közelebbi ismerősei beszélnek a játékosról, a közöttük lévő viszonyról, emlékekről. Mellette kapunk archív felvételeket, gyerekkori videókat, valamint olyan bejátszásokat, amelyeket mindenki ismer, aki szereti labdarúgást.

Sebastian Schweinsteiger maga az “amerikai álom”, csak épp Németországban. A legjobb példa arra, hogy kitartással, kemény munkával és persze némi tehetséggel milyen dolgokat érhet el az ember. Én nem tudtam, hogy síelőként kezdte a pályafutását, és volt olyan szakasza az fiatalkori életének, amikor jobb volt, mint a barátja, Felix Neurether, aki profi ebben a sportágban.

A filmben végigkövethetjük Schweinsteiger pályafutását a kezdetektől addig, amíg végül a futballtörténelem egyik legjobb csapatának, a triplázó Bayern Münchennek oszlopos tagja lett. Érdekesség, hogy Niko Kovacot váltotta első meccsén. Akkoriban főleg furcsa frizurája és extrovertált viselkedése miatt került a középpontba, amit az egyesület vezetői nem néztek jó szemmel. 

Schweinsteiger volt az, aki a 2012-es BL-döntőben a Chelsea ellen kihagyta a mindent eldöntő büntetőt. Ilyen és hasonló emlékekről beszél, és nagyon érdekes hallgatni, hogy ezeket hogy élte át. A sztárrá válást, a fontos meccseket, és szerencsére mindezt a másik oldalról is tálalják nekünk. Csak egy példa: Oliver Kahn mesél arról, hogyan lett szorosabb a kapcsolatuk; az egykori klasszis hálóőr megkérte, hogy maradjon ott edzés végén a távoli lövéseket gyakorolni. Kahn mondta neki, hogy egész jó ezekben, meccsen is gyakrabban elővehetné. Nem sokkal később Schweinsteiger bombagólt lőtt az egyik találkozón, és ezt követően egyenesen a kapushoz sprintelt, hogy megköszönje neki. 

Egyik fontos eleme a filmnek az Ana Ivanoviccsal való viszonya. Az egykori teniszcsillag most már Schweinsteiger felesége, és két gyermekük is van. Olyan dolgokat tudhatunk meg, mint az első mondat, amit Schweinitől Ivanovic németül megtanult: “Nagyon szerelmes vagyok beléd”. Ilyen személyes történetekkel van tele a produkció, és mindegyik annyira jól komponált, hogy az is megszereti a labdarúgót, aki eddig nem tette. Megkapták a kérdést, hogy mit szeretnének, mit sportoljanak a gyerekek, ha nagyobbak lesznek. Teljesen egyetértésben mondta a két szülő, hogy mindegy. Amit szeretnének. Az ő döntésük. Egyébként Schweinsteiger gyakran megmérkőzik Anával, teniszben persze, mindig 30-0-ás előnnyel indul a német exklasszis, de így is csúnyán kikap. 

 

A végére jön a legfontosabb karrierállomás. A dokumentumfilm részletesen foglalkozik a 2014-es brazíliai világbajnoksággal. A német válogatott némi meglepetésre elhódította címet, úgy, hogy az elődöntőben 7-1 arányban győzték le a házigazdákat. A világbajnokság előtt Schweinsteiger hosszan sérült volt, és úgy vitte ki Joachim Löw szövetségi kapitány, hogy nem volt 100%-os állapotban, és tudni lehetett, hogy csak az egyenes kieséses szakaszra lesz teljesen hadra fogható. A kerettagsághoz az is kellett, hogy Michael Ballack, az akkori német szupersztár megsérüljön. Így került be a válogatottba, hogy a döntőn az utolsó leheletéig, felszakadt arcbőrrel küzdjön a világbajnoki címért. 

Izgalmas kulisszatitkokat tudhatunk meg, amely mellé olyan körítést kapunk, hogy könnybe lábad a szemünk, főleg annak is köszönhetően, amit addig láttunk. 

A Schweintseiger Memories annak az iskolapéldája, hogy hogy lehet egy szinte tökéletes dokumentumfilmet elkészíteni. Még egyszer hangsúlyozom: úgy sikerült többször elérzékenyülnöm, hogy én nem kifejezetten szerettem a főhőst. Látva a filmet elgondolkodtam, miért is lehetett ez, és hány olyan sportoló, művész vagy csak “átlagember” van, akinek az élete szintén megérne egy filmet, mert nem sokat tudunk róla. Csak az előadást látjuk, a végeredményt, labdarúgó esetében a meccseket. Schweinsteiger pedig pont az a sportoló, akinek a példájából rengeteget lehet tanulni. Bayern tartományban, egy kis községben kezdett focizni, és valahol mindig is megmaradt annak a kölyöknek, aki volt. Rengeteg dolgozott, szorgalmas volt, nem adta fel az álmait, aminek következtében szinte mindent megnyert, és állandó helye van a szurkolók, a sportszeretők emlékében. Ő az, aki “egy közülünk” – mondják többen, de ami még fontosabb: megmaradt hús-vér embernek, és nem szállt fejébe a hirtelen jött sztárság. 

A Schweinsteiger-film minden futballt kedvelőnek kötelező darab. Garantálni tudom, hogy mindenki jól fog szórakozni.

A Schweinteiger Memories az Amazon Prime műsorán található. Magyar felirat vagy szinkron nélkül. 

A trailer:

 

Fotók: Prime video

1375 megtekintés.

Megosztás:

1 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>