Régóta szemezgettem a Jean-Claude van Johnson című sorozattal, hiszen Jean-Claude van Damme-filmeken nőttem fel. Imádtam többek között a Véres játékot, a Kickboxert,az Időzsarut és persze a Dupla Dinamitot. Akkoriban ezek nagyon menő akciófilmek voltak, és van Damme volt az egyik legjobb a szakmában. 

A belga származású spárgakirály (nem az étel miatt) úgy döntött, hogy kicsit megrongálja saját bálványát, és ez piszkosul jól áll neki. Miről is szól az Amazon Prime hat, egyenként nagyjából 30 perces epizódokból álló sorozata?

Jean-Claude van Damme, aki saját magát játssza, a visszavonult, de inkább kiégett filmsztárok luxuséletét éli. Nosztalgiázik, unatkozik, hiányzik neki valami az életéből. Ezt végül megunja, majd felkerekedik, elmegy egy nagy irodaházba, ahol azt mondja a volt főnökének, hogy visszatérne. Ő habozik, mire hősünk azt mondja, hogy nem mint Jean-Claude van Damme, hanem mint Jean-Claude van Johnson. Kiderül ugyanis, hogy van Damme egy titkos ügynök a “való életben”, és a filmjei és szerepei mind egy titkos akció részei voltak. Zseniális. 

Szerintem az alapötlet egészen kiváló, és elegendő teret ad van Damme-nak, hogy magából mindenféle értelemben komplett idiótát csináljon, de ez jól áll neki. Természetesen megkapjuk a jó öreg “lassan lendülök formába” komikumokat, de emellett rengeteg filmes kitekintés van, persze elsősorban a Jean-Claude van Damme munkásságának irányába. Végeredményben kapunk egy kicsit Trópusi vihar beütésű, néha bugyuta és erőltetett, de ennek ellenére szórakoztató sorozatot.

A széria nem egyenletesen jó, szerintem az első négy rész remekül sikeredett, de a vége felé úgy éreztem, hogy a készítők kifogytak az ötletből. Utólag azt mondom, hogy egy két órás film lett volna a tökéletes formátum ennek a produkciónak.

A csúcspont számomra azok részek, ahol Filip is jelen van. Ezekben van Damme kvázi triplán játssza önmagát. Kifejezetten jókat nevettem az időzsarus poénokon, de a Jean-Claude van Johnsonban jelen van a Véres játék, a Kickboxer, a Dupla dinamit, valamint vannak utalások a Born-filmekre, a Predatorra és a Schwarzenegger-féle Két tűz között-re. 

 

Tetszett, ahogy a sorozat kifigurázza a 80-as, 90-es évek akciókliséit, ilyen többek között, hogy a főhősre sohasem mentek rá mind ahányan vannak, hanem csak egyenként ugye. 

Nem bántam meg, hogy megnéztem a sorozatot, mert bár a színvonal ingadozó, én jókat nevetgéltem rajta. Ehhez persze az is kellett, hogy többek között van Damme-filmeken nőttem fel, és mindegyik poént értettem benne. Ha van egy kis szabadidőd, nézd meg, gyorsan fogyasztható és kikapcsol. 

A Jean-Claude van Johnson az Amazon Prime-on található.

A sorozat trailere:

1275 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>