Az 1960-as évekbeli Magyarországon Martfű környékét egy sorozatgyilkos tartotta rettegésben, aki nőket szemelt ki áldozatul és brutális módon végzett velük. Ezt az igaz történetet dolgozta fel Sopsits Árpád A martfűi rém (Strangled) című rendezésében, amelyet most a Netflixen exkluzív jelenetekkel kiegészítve egy négy részes minisorozat keretein belül követhetünk nyomon.

Az eredeti film 2016-ban jelent meg és majdnem két órán (118 perc) keresztül szórakoztatta a nézőket Magyarország egyik legismertebb bűntettének bemutatásával. A premier a Varsói Filmfesztiválon került megrendezésre. 2017-ben számos díjat és jelölést zsebelt be az alkotás, többek között a legjobb játékfilmnek és a legjobb rendezőnek járó Magyar Filmdíjat. Mindezt nem hiába, ugyanis A martfűi rém során egy remek misztikus thrillerben lehet részünk, amely garantáltan leköti a figyelmünket pár órára.

Az igaz történeten alapuló sztori középpontjában Bognár Pál áll, aki látszólag normális családi életet él, azonban mellette titkos vágyait elégíti ki. Az első gyilkosságát 1957-ben sikeresen megúszta, mivel egy ártatlan embert börtönöztek be helyette. Hét év múlva ismét engedett a benne tomboló démonoknak, és ezt követően több vétlen nőt is meggyilkolt. Szerencsétlenségére többek mellett saját feleségét is megtámadta, aki végül maga is részt vett az igazi gyilkos leleplezésében.

A történet során nem elhanyagolható az igazságszolgáltatás szerepe, ami az adott politikai rendszerben érdekes kérdéseket vet fel. A film kezdő akkordjai Szirmai Zoltán, az ártatlan gyilkos bebörtönzésével indulnak. Már ekkor sejthető, hogy a nyomozásban résztvevő emberek nyomás hatására ítélték el, hiszen a forradalom utáni megtorlások lázában égtek. Ezt követően Zoltán testi- és lelki vívódásai kerülnek előtérbe, a férfinek nagy segítséget jelent nővére, Rita támogatása. Az igazságszolgáltatás tekintetében jól szemlélteti a film a politikai ellentéteket, amelynek köszönhetően Zoltán börtönben köt ki, és amelynek résztvevői igen ellentétes érzéseket keltenek a nézőkben. A nyomozók tipikus figuráit figyelhetjük meg a sorozat során: a bizonytalan, iszákos nyomozó; a fiatal, kitartó, jó ügyész; a titkon rendszerellenes felettes. Mindezek a típusok remekül vannak megjelenítve és jelentős szerepet játszanak a történet előremenetelében.

A legérdekesebb figura persze maga a gyilkos, Bognár Pál, akit mind a nyomozók, mind a nézők meg akarnak érteni. A látszólag rendes, tökéletes élete mellett kirajzolódik, hogy szexuálisan aberrált, aki a vágyait a saját feleségével nem tudja kielégíteni, ezért van szüksége alternatív, egyben azonban elfogadhatatlan megoldásra. A vérontásokat meglepően nyíltan mutatja be a film, persze ez alól kivétel a kislány meggyilkolása. Pál folyamatos lelki vívódását – amelynek nyilván előzményei is vannak – már csak a leleplezése oldhatja fel, amely végül a feleségének és a nyomozók munkájának köszönhető. A feleség és férj közötti viszony tökéletesen megjelenik a képernyőn, szinte azonnal érezni általa a férfi szexuális bizonytalanságát.

A film folyamán a feszültség végig tapintható és a tetőpont egyértelműen azonosítható a sorozat harmadik részében Szirmai kirohanásával, miszerint ő ártatlan, és két fellebbezését is visszautasítják. Ezt követően a néző már alig várja a feloldást, ami lépésről lépésre meg is történik, és végül már csak egy kérdés marad: miért tette? Erre keresi a választ a fiatal ügyész is annak ellenére, hogy a korban még nem divat a bűnözők profilozása. Persze addigra a nézőben már megfogalmazódott a válasz, de valahogy mégis várja az ember, hogy a gyilkos a saját szavaival is mondja ki.

A martfűi rém

A színészek alakítása véleményem szerint tökéletes. Magyar viszonylatban kiemelkedően jó alakítást láthatunk. Az érzelmeket, vívódásokat olyan szinten át tudják adni, hogy a nézők is kellőképpen bele tudják élni magukat a történetbe. Mindemellett figyelemreméltó a zeneválasztás is. Kevés filmnél tűnik fel, hogy a zene segíti a történet kibontakozását, az érzelmek fokozását és fülbemászó is, de A martfűi rémnél ez egyértelműen megtörténik.

A helyszínek tekintetében nálam mindig plusz pont, ha az eredeti helyszínek jelennek meg egy igaz történet során, és ebben az esetben szerencsére a jelenetek nagy része Martfűn játszódik. Ezen kívül egyes részek Szolnokon, illetve Mezőtúron zajlanak. Magyar viszonylatban különleges képeket is láthatunk, például a víz alatti jeleneket igazi tóban vették fel, illetve sok éjszakai felvétel is látható.

Az igaz történetek sokszor elvarratlan szálakat hagynak maguk után, azonban A martfűi rémet megnézve a végén nem érezhető semmilyen űr. Az igazi gyilkos, nehezen és sokára bár, de megkapta a méltó büntetését, felakasztották. Az ártatlan kiszabadult, bár ezt követően már lelkileg megtörve kell folytatnia az életét (soha nem kapott semmilyen kárpótlást). Az ügyész pedig, aki a kulcsfigura volt az ügy felderítésében, a rendszertől kapja meg a büntetését, ami ismét visszacsatolás az akkori kor politikai légkörére.

A martfűi rém

Összességében egy nagyon kellemes meglepetés ez a magyar produkció. Egy igen összetett, több szálon futó történetet láthatunk kiváló színészi teljesítménnyel és kielégítő végkifejlettel. Aki nem kedvelte eddig a magyar rendezéseket, annak most garantáltan pozitív csalódásban lesz része.

Forrás: Wikipédia

Képek forrása: Port.hu

873 megtekintés.

Megosztás:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>